Akce Daruj krev s Českým rozhlasem Ostrava slavila úspěch

20. říjen 2011

Středečními odběry v karvinské nemocnici skončila dvoudenní akce„Daruj krev s Českým rozhlasem Ostrava. Celkem přišlo 409 dárců - jedná se o dlouhodobý nadprůměr této tradiční akce.

Krev darovalo celkem 274 dárců, z toho bylo 85 prvodárců, 135 dárcům byla odebrána plazma. Patron akce Pavel Srníček, fotbalová brankářská legenda, přišel osobně podpořit akci do Krevního centra Fakultní nemocnice v Ostravě-Porubě.

Letošní termín pravidelné dobročinné akce Českého rozhlasu Ostrava na podporu bezplatného dárcovství krve proběhl v termínech 18. a 19. října a to v pěti transfuzních stanicích nemocničních objektů Moravskoslezského kraje. V úterý 18. října mohli dárci přijít do transfuzních stanic v Ostravě-Porubě, ve Frýdku-Místku, v Opavě a v Třinci. Dnes, ve středu 19. října, akce skončila odběry v transfuzní stanici Nemocnice s poliklinikou Karviná-Ráj.

Celkem se akce zúčastnilo 409 dárců. Z toho 274 byli dárci krve a 135 dárců darovalo plazmu. „Dle celorepublikových statistik počty dárců neustále ubývají. Proto se Český rozhlas Ostrava touto akcí snaží podporovat především myšlenku bezplatného dárcovství a oslovovat hlavně prvodárce. Těch během této podzimní akce přišlo osmdesát pět, což je dlouhodobý rekord,“ uvádí Daniel Martínek z marketingového oddělení ČRo Ostrava.

Patron akce Pavel Srníček dorazil do ostravského Krevního centra FNO v Ostravě-Porubě krátce po osmé hodině a vydržel bavit dárce až do oběda. Dárci měli také možnost shlédnout v čekárně časosběrný dokument o jeho kariéře, který o něm předloni natočila Česká televize Ostrava.

I když odběry byly bezplatné a dobrovolné, každý z dárců si odnesl drobné dárky od partnerů akce a litrový džus. Dárky navíc byly přizpůsobeny místům odběrů, např. dárci v Třinci navíc získali vstupenky na extraligová utkání HC Ocelářů Třinec nebo vstupenky na bobovou dráhu do areálu Ski Mosty u Jablunkova.
Příští termín této dobročinné akce plánuje Český rozhlas Ostrava na jarní měsíce příštího roku.

Spustit audio