Akce Daruj krev s Českým rozhlasem se koná ve čtyřech městech

19. říjen 2011

Ve čtyřech městech dnes můžete darovat krev s Českým rozhlasem. Tradiční akce pomáhá ročně najít stovky nových dárců. V Praze dárce očekávají od 8 do 13 hodin v Transfuzním oddělení Všeobecné fakultní nemocnice na Karlově náměstí.

Krev může darovat každý zdravý člověk od 18 do 65 let, prvodárcům ale nesmí být přes 60. Kdo pro účely odběru chápán jako takzvaně „zdravý člověk“ vysvětluje primářka Transfuzního oddělení VFN Daniela Dušková:

„Čímž se myslí, že se neléčí dlouhodobě s nějakou vážnou nemocí, není krátkou dobu po operaci, nemá projevy alergie.“

„Obecně je větší potřeba krevních skupin, které mají krevní znak Rh negativní, protože i obecně v populaci je těchto dárců méně. Ale pochopitelně se může stát, že v nějaké mimořádné situaci potřebujeme i krevní skupiny jiné. Záleží to na tom, jakou krevní skupinu mají pacienti, kteří nejvíce potřebují transfuze,“ vysvětluje Daniela Dušková.

Před odběrem se lehce nasnídejte, vynechejte tučná jídla a hodně se napijte, nejlépe půl litru až litr minerálky. Rozhodně vynechejte alkohol.

S Českým rozhlasem dnes můžete darovat krev také v Karviné, Hradci Králové a Plzni Borech. Detaily najdete na adrese darujkrev.rozhlas.cz

Spustit audio
autoři: pad , vva , Marína Dvořáková