Aktivizovat společnosti je jednoduše žádoucí, tvrdí sexuolog Ivo Procházka o boji proti AIDS

30. listopad 2017

Do kin přichází francouzský kandidát na Oscara, film 120 BPM, který vypráví o boji hnutí Act Up proti AIDS. V Česku mezitím počet lidí nakažených virem HIV stoupá.

První prosinec patří Mezinárodnímu dni boji proti AIDS. Zavedením prevence (tzv. preexpoziční profylaxe) bylo v USA, Kanadě, Austrálii a v Evropě také ve Velké Británii dosaženo poklesu počtu nových případů na polovinu.

U nás k takovému poklesu nedochází, protože tento nový druh léčby není tak dobře dostupný. Podle výsledků Státního zdravotního ústavu v ČR naopak dochází každým rokem k většímu a většímu počtu nakažených. K roku 2017 je podle SZÚ v Česku přibližně 3100 lidí nakažených virem HIV, z toho přibližně u necelých 600 propukla nemoc AIDS.

Léčba AIDS je příliš drahá

Sexuolog Ivo Procházka upozorňuje na to, že u nás přibývá také množství pozdě diagnostikovaných pacientů, což se v minulosti nedělo. Zároveň poukazuje na to, že pokud je včas po rizikovém sexu nasazena preexpoziční léčba, pak může být čerstvě nakažený jedinec úspěšně vyléčen a AIDS u něj nemusí propuknout.

„Čeští muži mají s preexpoziční profylaxí asi tolik zkušeností jako třeba Rumuni a o malinko lepší než Lotyši a o malinko horší než Slováci. Je to dáno tím, že léčba není poskytována bezplatně, cena za tuto léčbu je v podstatě ve výši jednoho měsíčního platu. Ne každý, i když měl rizikový sex, si to může dovolit.“

Podle odhadů sexuologa Procházky by se zpřístupnění a hrazení preexpoziční profylaxe státem vyplatilo. „Pokud nezabráníte nákaze, pak musíte toho člověka dalších 50 let léčit. Léčba AIDS dnes funguje i jako prevence. Člověk, pokud je léčen a má nízkou virovou nálož, pak pravděpodobnost, že by někoho nakazil, se blíží nule,“ vysvětluje dál. Ačkoli podle něj riziko nákazy není vysoké, jsou tu samozřejmě situace, které riziko zvyšují, ani transfuze dnes není stoprocentně bezpečná.

„Čeští muži mají s preexpoziční profylaxí asi tolik zkušeností jako třeba Rumuni a o malinko lepší než Lotyši a o malinko horší než Slováci. Je to dáno tím, že léčba není poskytována bezplatně, cena za tuto léčbu je v podstatě ve výši jednoho měsíčního platu. Ne každý, i když měl rizikový sex, si to může dovolit.“

Boj proti AIDS a síla aktivismu

Ne náhodou do kin přichází den před Mezinárodním dnem v boji proti AIDS francouzský kandidát na Oscara, film 120 BPM, který získal Velkou cenu poroty v Cannes. Režisér a scenárista Robin Campillo v něm vykresluje příběh pařížského aktivistického hnutí Act Up na počátku 90. let, které se všemožnými způsoby zasazuje o to, aby se boj proti AIDS stal věcí veřejnosti, aby vláda o existenci viru HIV nemlčela, a aby farmaceutické firmy postupovaly rychleji ve vývoji léků.

Sám režisér Campillo byl jedním z aktivních členů Act Up, stejně tak jako scenárista Phillippe Mangeot, který byl dokonce po několik let prezidentem hnutí. „Film ve svých nejlepších momentech zobrazuje osobní osudy a energii, která za tím aktivismem stojí,” rozebírá film Pavel Sladký. Podle něj je snímek 120 BPM především právě o aktivismu a o jeho dědictví, o tom, jak se k tomu můžeme vztáhnout dnes.

„Aktivismus v boji proti AIDS by měl společnost v ideálním případě někam posunout. Může ji posunout směrem k dobrému, k větší toleranci a liberálnosti, ale může ji bohužel posunout také směrem zpátky, k uzavřenosti,“ uvažuje dlouholetý člen České společnosti AIDS pomoc, vedoucí jejich HIV poraden a poradny Domu světla Ivo Procházka.

Spustit audio