Americký sen über alles. Dead Kennedys před 40 lety postavili hc punk na deziluzi a paranoii

30. říjen 2020

Kalendárium Špína opět nahlíží do punkových archivů, tentokrát jsme se podívali na debutovou nahrávku legend Dead Kennedys ze San Franciska. Album Fresh Fruit For Rotting Vegetables totiž letos oslavilo úctyhodných čtyřicet let od svého vydání. Jak Dead Kennedys ovlivnili a změnili punkovou hudbu? Co se ukrývá mezi řádky jejich sarkastických textů, jaké kontroverze to v tehdejší společnosti rozvířilo a proč je slunná Kalifornie jáma pekelná?

Sanfranciská kapela Dead Kennedys vznikla v roce 1978. Dali se dohromady dnes již poměrně netradičním způsobem, a to přes inzerát. East Bay Ray, 6025, Klaus Flouride, Ted a zpěvák Jello Biafra začínali s přísným hardcore punkem, záhy si ovšem začali budovat unikátní a snadno rozpoznatelný styl. Mohly za to nejspíš echa na kytarách a taky Biafrův šílený zpěv.

Nešlo ovšem jen o zvuk, Dead Kennedys si získali posluchače díky kousavým a sarkastickým textům, které se strefovaly do různých politických a společenských témat – ať už šlo o krizi bydlení, falešný aktivismus jupíků, nebo paranoidní atmosféru studené války. Už na debutu Fresh Fruit For Rotting Vegetables ukázali, jak vypadá jejich dekonstrukce klasického „amerického snu“. Jeho iluzi prokoukli mezi prvními a rozhodně u toho byli hlučnější než všichni ostatní.

Kromě uštěpačného tónu v textech, kdy byli dokonce přirovnáváni ke Crass (akorát se smyslem pro humor), vzbuzovali Dead Kennedys kontroverze už samotným názvem, který byl pro spoustu Američanů příliš drsný a explicitní – přitom rozhodně nešlo o oslavu atentátů.

Dead Kennedys - Fresh Fruit For Rotting Vegetables

Podobně dopadl obal Fresh Fruit for Rotting Vegetables. Zepředu bylo hořící policejní auto, zezadu náhodná dixielandová kapela. Dead Kennedys se kvůli tomu dostali až k soudu, rozhodně ne poprvé a ne naposled.

Z jakého politického a společenského kontextu vzešli Dead Kennedys a na co se snažili od počátku poukazovat? Jaké rioty zachycuje obal legendární desky? Co kandidatura Jella Biafry na starostu San Franciska? Ponořte se spolu se Špínou do alba Fresh Fruit For Rotting Vegetables a zopakujte si maturitu z Dead Kennedys!

Playlist:

Dead Kennedys – Holiday In Cambodia (1980, FFFRV, Cherry Red)
Dead Kennedys  California Über Alles (1980, FFFRV, Cherry Red)
Dead Kennedys  Kill The Poor (1980, FFFRV, Cherry Red)
The No WTO Combo  Let´s Lynch the Landlord (2000, Live From The Battle In Seattle, Alternative Tentacles)
Dead Kennedys  Chemical Warfare (1980, FFFRV, Cherry Red)
Dead Kennedys  Too Drunk To Fuck (1981, Too Drunk To Fuck, Alternative Tentacles)
Dead Kennedys  Nazi Punks Fuck Off! (1981, Nazi Punks Fuck Off!, Alternative Tentacles)
Dead Kennedys  Hellnation (1985, Frankenchrist, Alternative Tentacles)
Life After Life  Mexico (1997, Just Trip, Alternative Tentacles)

autoři: Judita Císařová , Miloš Hroch , Honza Šamánek
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.