„Amerika neodmítla Donalda Trumpa.“ Jaké Spojené státy vzejdou z prezidentských voleb?

5. listopad 2020

Spojené státy zažívají dramatické a napínavé prezidentské volby, ve kterých proti sobě stojí republikánský kandidát a úřadující prezident Donald Trump a demokratický kandidát Joe Biden. Počítání korespondenčních hlasů může trvat dny i týdny, finální výsledky proto ještě neznáme. Co ale už víme? „Hlasy se budou počítat ještě několik dní, ale Joe Biden má do Bílého domu jasně nakročeno,“ říká analytik Výzkumného centra Asociace pro mezinárodní otázky Petr Boháček.

Překvapením může být množství hispánské menšiny na Floridě, v Ohiu a Georgii, která hlasovala pro Donalda Trumpa. „Biden tohle podcenil. Pro mě je to jeden z největších příběhů těchto voleb, fakt, že Trump dostal tak velký podíl hispánských hlasů. Zároveň se nedá říct, že je to překvapení, protože byl Joe Biden několikrát varován, obzvlášť Berniem Sandersem. Opakovaně mu říkali, že to podceňuje, že očekává hispánské hlasy automaticky,“ popisuje publicista Matěj Schneider. „Je to taky do budoucna důležité téma, význam hispánské části společnosti bude růst,“ dodává Boháček.

Petr Boháček a Matěj Schneider

Donald Trump se během počítání hlasů prohlásil za vítěze, postupně přitvrzoval, volal po přepočítání hlasů a taky zastavení sčítání hlasů, volby označil za podvodné. Už před volbami se z některých jeho prohlášení dalo číst, že v případě porážky Bílý dům neopustí jen tak, dala se ale očekávat takto vyhrocená reakce?

Americké demonstrace: Sečtěte každý hlas (Washington on November 4, 2020)

„Dalo se to čekat, sám to naznačoval. Není to ani tak reakce, ale spíš obrovský chaos,“ odpovídá Schneider a popisuje twitterové video, ve kterém Trumpovi příznivci v jednom státě protestují proti sčítání hlasů a ve druhém proti nesčítání. „Je to protichůdné a vyjadřuje to, že Trump neví, jak se k té situaci postavit, jakou má podporu ve své straně,“ myslí si publicista.

O dalších krocích Donalda Trumpa a jejich relevanci do značné míry rozhodne právě i přístup Republikánské strany. „Konečně jsme našli hranici toho, jak nízko jsou republikáni schopni klesnout. Před čtyřmi roky podepsali smlouvu s ďáblem jménem Donald Trump, byli schopni se vzdát svých zásad a principů, aby jim tento člověk vyhrál volby. Teď volby nejspíš nevyhrál a spousta republikánů od něj dává ruce pryč,“ říká Boháček.

Co si z těchto voleb odnášíme? „Definitivně se ukázalo, že Amerika není připravená odmítnout Donalda Trumpa. I když Joe Biden pravděpodobně vyhraje, blíží se spíš několikaleté intermezzo, než že by tu nastávala nějaká nová éra,“ myslí si Schneider.

Může být Joe Biden „prezidentem sjednotitelem“, za kterého se prohlašuje? Co teď bude dělat Donald Trump? A jaká překvapení nás čekala ve volbách do Senátu a Sněmovny reprezentantů? Poslechněte si celý rozbor amerických voleb.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.