Amerikanista Hornát: Podle průzkumů lidé volí Trumpa pro rozhodnost a Bidena proto, že není Trump

16. říjen 2020

Za necelé tři týdny budou mít Spojené státy americké (staro)nového prezidenta. Jaké šance má na znovuzvolení Donald Trump proti Joeu Bidenovi? Komu ve volbách víc pomůže koronavirová epidemie a situace okolo hnutí Black Lives Matter? „Aktuální celostátní průzkumy sice favorizují o 11 procent Bidena, média ale stále častěji zmiňují možnost záměrného lhaní Trumpových voličů právě pro zmatení průzkumů,“ upozorňuje amerikanista Jan Hornát z Katedry severoamerických studií FSV UK.

„Těžko říct, jak je to rozšířený fenomén, ale ukázalo se to i v prvních volbách před čtyřmi lety, kdy se lidé naopak spíš styděli přiznat, že budou volit Trumpa,“ dodává Jan Hornát. I přes ono víc jak desetiprocentní vedení Joea Bidena v průzkumech tak není zdaleka nic jisté.

V amerických volbách podle Hornáta platí jedno zlaté pravidlo: „Když se daří ekonomice, tak bude zvolen stávající prezident. Lidé totiž nebudou chtít experimentovat s jiným kandidátem.“ A americké ekonomice se za prezidentování Donalda Trumpa dařilo, cena akcií amerických společností rostla a nezaměstnanost byla nejnižší za posledních 50 let. Než přišla epidemie koronaviru. „Trumpovo současné lavírování mezi ano a ne i velikostí finančního stimulu je zkouška toho, na co voliči uslyší, a chaos ohledně podpory fiskálního balíku mu hraje do karet,“ domnívá se Hornát, podle kterého aktuální nejistá situace zároveň Trumpovi umožňuje, aby se ukázal jako silný lídr, který si dokáže dupnout a říct, jak to bude.

„V nedávných průzkumech, které zjišťovaly hlavní důvody, proč by lidé volili Trumpa, byla na prvním místě rozhodnost a u Bidena to bylo, že není Trump,“ zdůrazňuje Hornát. Trumpovi by podle něj mohl hrát do karet i fakt, že bez výrazných problémů zvládl svoji nákazu nemocí Covid-19. „Značná část voličů chce vidět v prezidentském křesle silnou osobnost i fyzicky a Trump tím tak v podstatě umlčel ty, kteří před čtyřmi roky pochybovali o jeho zdraví.“

Čeho Donald Trump dosáhl díky výrazné personální proměně svého kabinetu? Jsou republikáni jednotnější v názoru na „svého“ prezidenta v porovnání s rokem 2016? A čím Trump do určité míry republikánskou stranu revolucionalizoval? Dokáže využít hnutí Black Lives Matter ve svůj prospěch spíš Trump, nebo Joe Biden? Poslechněte si celý rozhovor s amerikanistou Janem Hornátem, spoluautorem publikace America first – příčiny a kontext volebního vítězství Donalda Trumpa.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.