Analytik Nadačního fondu proti korupci: Oceňujeme hrdiny, ne udavače

9. prosinec 2016

„Cenou za odvahu se snažíme uzdravit myšlení lidí," říká Janusz Konieczny. Při příležitosti Mezinárodního dne proti korupci uděluje Nadační fond proti korupci výroční Cenu za odvahu. Letos ji získají dva lidé - Jiří Kotek a úřednice ministerstva financí Martina Uhrinová.

Působení Uhrinové na ministerstvu vedeném Andrejem Babišem se totiž nedávno zásadně zkomplikovalo. Zjistila, že jedna z jejich podřízených bez jejího vědomí zjišťuje, jak daleko postoupili vyšetřovatelé bruselského antikorupčního úřadu OLAF při vyšetřování kauzy údajného podvodu s dotacemi pro farmu Čapí hnízdo. Ta je s ministrem Babišem úzce spojená.

Na okolnosti udělování Ceny za odvahu jsme se zeptali analytika a projektového manažera Nadačního fondu proti korupci Janusze Konieczneho.


Touto cenou se snažíme uzdravit myšlení lidí, aby se naučili vnímat, že si tyto osoby zaslouží úctu. Janusz Konieczny

Fond vybírá každý rok odměněné z přibližně devíti nominovaných a podle Konieczneho jde o velmi obtížné rozhodování. „Odměněné určujeme podle toho, co úředník riskoval, čím vším si prošel a na co upozornil,” vysvětluje.

„Podstatný je dopad toho odvážného činu, na druhou stranu pozorujeme, jaké to má pro daného člověka osobní následky. Pro nás je zcela neakceptovatelné, aby tato osoba přišla o práci, musela čelit psychickému nátlaku nebo bossingu a mobbingu. Proto chceme dát každý rok jasně najevo, že tyto osoby jsou hrdinové, nikoliv udavači,” říká Janusz Konieczny.

Cena za odvahu podle něj může odměněným zkomplikovat pracovní život. „Pro část veřejnosti jsou tyto osoby nezaměstnatelné, protože má strach, že se začnou pídit a zkoumat různé protiprávní jednání. Je tu ale mnoho podnikatelů, kteří si odvážlivců váží a schválně je zaměstnají.”

Změna žebříčku hodnot

Janusz Konieczny považuje téma korupce za přebité uprchlickou krizí, problém je to podle něj ale pořád stejně velký. „Korupce není potlačena ani odstraněna, existuje pořád řada kauz a protikorupčních opatření, která nebyla přijata, nebo byla přijata chybně. Za některé kroky ale mohu vládu pochválit.”

Analytik vidí čtyři základní cesty k potlačení korupce. „Zaprvé je to přijetí důležitých protikorupčních opatření, zadruhé podstatné zvýšení vymahatelnosti práva. Dále je to vyřešení velkých korupčních kauz, aby korupčníci měli strach, že mohou být dopadeni. Čtvrtý krok je změna žebříčku hodnot, čili pohledu veřejnosti na to, že krást se nevyplácí.”

Rozhovor s Martinou Uhrinovou si poslechněte na Radiožurnálu po 17 hodině, nebo na Plusu po půl desáté večer.

autoři: bum , vis
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.