„Andrej Babiš nepodniká,” říká Martin Komárek k novele zákona o střetu zájmů

10. leden 2017

Novela počítá i s tím, že by politici už při nástupu do funkce podávali oznámení o svém majetku. V úterý 10. ledna by sněmovna mohla rozhodnout, zda přehlasuje veto prezidenta. Zeman je přesvědčený o tom, že novela zasahuje do svobody a základních práv jednotlivce.

Hosty vysílání jsou poslanci Martin Komárek (ANO) a Jan Birke (ČSSD).

Lidé by mě napíchli na vidle

Jan Birke mluví o své zkušenosti z komunální politiky. „Já jsem si položil základní otázku. Když jsem před šesti lety šel dělat starostu do svého města, tak jsem položil všechny podnikatelské aktivity. Vůbec si totiž nedokážu představit, že bych měl stavební firmu, kdy bych si čas od času přihrál nějakou zakázku. I přes to, že bych tu firmu vlastnil jen papírově, vlastnila by ji třeba moje manželka. To je něco tak nepředstavitelného, že by mě tamní lidé napíchli na vidle ještě ten večer. Druhý den by mě s největší pravděpodobností odvolali a třetí by na mě přišlo trestní oznámení,” říká poslanec.


To přece není otázka jen jednoho ministra. Ministři by měli odvádět svoji práci vůči státu, to by měla být jejich priorita. Nehledě na to, že tohle všechno Andrej Babiš sám říká. Jan Birke

Komárek souhlasí s prezidentem Zemanem, novela je podle něj protiústavní. „Ten právní rozbor podporuje můj intuitivní názor, že zákon, který někoho diskriminuje v politické soutěži a zakazuje mu vlastnit majetek, je v rozporu s ústavou, Listinou lidských práv a svobod a v rozporu s našimi mezinárodními závazky. Birke se mýlí, pan Babiš nepodniká. Už dnes je to zakázáno,” tvrdí.

„Pozměňovací návrhy, které tam přidali pánové Plíšek a Chvojka, zakazují lidem něco vlastnit, pokud chtějí pracovat v politice. To je v rozporu s Listinou práv a svobod,” říká Komárek a pokračuje: „Shodneme se na tom, že povolání lékaře je výhodou při politické soutěži, lékaři díky preferenčním hlasům přeskakují na volitelná místa. Můžeme tedy někomu říct, aby se vzdal povolání lékaře, když chce kandidovat? Je to blbost.”


Měli bychom se držet logiky a zdravého selského rozumu. Tady vůbec nejde o morálku. Nemůžeme zakazovat zákonem něco, co má být svobodným rozhodnutím. Martin Komárek

Podle Birkeho jde v celé věci o morálku. „Taky jsem starosta, taky mě kroužkují lidi. Ale mám skončit jako starosta ve své profesi? Nebudu končit, je to moje profese politika. Ale jako starosta si prostě nemůžu dovolit vlastnit firmu a nahrávat jí dotace a zakázky. Pokud se nepletu, tak pan Babiš vlastní 250 firem. Nárůst dotací těm firmám je několikanásobný,” říká.

Oba poslanci pak očekávají, že bude dnes prezidentovo veto přehlasováno. Andrej Babiš k tomu řekl, že pokud k přehlasování dojde, do konce ledna se zbaví Agrofertu. „Budu hrdý na to, že tento zákon projde. Minimálně srovná podmínky mezi mnou jako komunálním politikem a Andrejem Babišem,” říká Birke.

autoři: bum , vis
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.