Anglické divadlo mi v Praze chybělo, říká Steve Gove, zakladatel Prague Fringe Festivalu

18. květen 2018

Program letošního ročníku představil v ArtCafé spolu s komikem Trygve Wakenshawem a Alenou Kopečnou.

„Festivalový formát Fringe vznikl roku 1947 ve Skotsku, když malá skupina studentů reagovala na to, že byli odmítnuti mezinárodním divadelním festivalem. Rozhodli se hrát v malých undergroundových divadlech. Novináři to tehdy označili za „fringe”, za akce, které se děly na okraji toho velkého festivalu,” popisuje vznik festivalu zakladatel a zároveň ředitel pražského Fringe Steve Gove. Poté se Fringe rok od roku rozrůstal, šířil po celém světě a roku 2002 se své verze dočkala i Praha.

250 představení na 9 místech, s angličtinou i bez

České soubory na divadelním Fringe festivalu

Spitfire Company: Vypravěč

Divadelní Fringe festival, který už posedmdesáté opanoval skotský Edinburgh, se honosí přívlastkem „největší světová platforma pro svobodnou kreativitu“. O pozornost publika se letos ucházelo pět českých souborů z oblasti tance, fyzického divadla a nového cirkusu - Spitfire Company, 420PEOPLE, DOT504,  Cirk La Putyka a Lenka Vagnerová Dance Company.

17. ročník Prague Fringe Festivalu bude probíhat od 25. května do 2. června 2018 v devíti divadelních i nedivadelních prostorech na Malé Straně, nabídne přibližně 250 divadelních představení, kabaretů a performancí z celého světa. Návštěvníci tak budou mít možnost vidět v Praze inscenace, které jsou v Edinburghu i jinde na dlouho dopředu vyprodány. I když jde o festival anglického jazyka, není dokonalá znalost angličtiny podmínkou – na programu jsou i „easy-english” nebo non-verbální představení.

 Světová premiéra inscenace o šermířce Helene Mayer

Teller herecký zápas v Cikánském boxerovi vyhrál

03625814.jpeg

Monodrama Cikánský boxer vychází ze skutečného životního příběhu někdejší romské boxerské hvězdy Johanna Trollmanna, který kvůli svému původu zemřel v koncentračním táboře. Hru německé autorky Rike Reiniger uvádí v české premiéře brněnský Buranteatr. Inscenaci hodnotí Luboš Mareček.

Z nabitého programu pořadatelé upozorňují především na novou inscenaci spisovatele, režiséra a performera Henryho Naylora, který je považován za legendu Fringe. Nayolorova kariéra začala na přelomu 80. let a 90. let 20. století, když psal pro britský satirický kultovní pořad Spitting Image. Jeho nové přestavení Games, které Fringe letos uvádí, je o ženě, šermířce a olympioničce židovského původu Helene Mayer, která žila v nacistickém Německu.

Král komedie a vtipu

MIME FEST 2017: Ztřeštěný humor i vtipy, které dojímají

Umbilical Brothers

Ve východočeské Poličce proběhl 6. ročník prestižního festivalu MIME FEST. I letos na něj zavítali ti nejlepší klauni a mimové z celého světa. Slavní Umbilical Brothers, mistři ztřeštěného humoru, Bodecker a Neander, nejznámější následovníci Marcela Marceaua nebo třeba David Eriksson, severský svalovec, který svými vtipy dokáže i dojmout.

Podobná očekávání vyvolává chystaný projekt novozélandského mima a komika, trvale žijícího v Čechách, Trygve Wakenshawa, který je podle ředitele Fringe králem komedie a nonverbálního divadla. Nový Wakeshawův projekt, který nese příznačný název Clown Work in Progress, prakticky teprve vzniká a bude se dále rozvíjet i během samotné realizace. „Zítra ráno letím do Londýna, kde mě čekají tři představení a tam teprve začnu na tom projektu pracovat, poprvé si to tam vyzkouším. Netuším zatím, jak to bude vypadat. V Londýně vznikne zárodek a sem se po čtyřech dnech vrátím s představením, které se pak bude ještě dále rozvíjet. Takto jsem postupoval už dřív a fungovalo to,” odhaluje svůj tvůrčí postup Wakenshaw.

Celé ArtCafé včetně reportáže z berlínského festivalu re:publica od Veroniky Vlachové a hudebního výběru Pavla Zelinky můžete poslouchat zde:

Spustit audio

Související