Animal Collective live smiřují přírodu a počítače, Panda Bear uklízí stůl

11. září 2015

Tvorba Animal Collective má kořeny v americké lidové hudbě, a tak je u nich patrné přitakání otevřenosti či – chcete-li – esenciální nedokončenosti písniček, kterým dávají plné právo na nepředvídané mutace. U baltimorského kolektivu má tudíž víc než u kohokoliv jiného smysl vydávat koncertní album – ten relikt starých rockových časů, které by mohlo zachytit známý materiál v proměnlivé, „tekuté“ podobě. Aktuálně to dělá nahrávka Live at 9:30 se záznamem dva roky starého koncertu ze stejnojmenného washingtonského klubu. S novinkou se hlásí také Panda Bear pokračující paralelně se svou sólovou tvorbou. Jeho EP Crosswords sbírá nové verze skladeb z lednové desky Panda Bear Meets the Grim Reaper i dosud nevydaný materiál.

Volnomyšlenkářský přístup k hudbě dělá z Animal Collective vyhledávanou koncertní kapelu, byť při svých českých zastávkách (Archa 2008 a MeetFactory 2011) působili trochu dojmem, že ještě pořád hledají ten správný poměr mezi svou přírodní a elektronickou polohou. Live at 9:30 je ale důkazem, že ho konečně našli – v My Girls se do elektronického rauše vejdou i akustické vyhrávky, jedenáctiminutová New Town Burnout je prvotřídní digitální šamanismus a závěrečná The Purple Bottle nemůže končit ničím jiným než absolutním freakoutem.

Čtěte také

Nová verze deset let starého tracku z alba Feels je důkazem, že staré hity Animal Collective dostávají díky elektronice nový život, aniž by ztrácely něco ze svého starého kouzla. Kdo chce primitivní zběsilost, improvizace a kolektiv v syrové podobě, ať raději volí starší živáky Hollinndagain a Animal Crack Box, na Live at 9:30 jsou Animal Collective za dospělé hudebníky, kteří umí své šílenství kontrolovat.

03468869.jpeg

Kromě své domovské kapely stíhá Panda Bear usazený v Lisabonu i úspěšnou sólovou kariéru. EP Crosswords je dodatkem k lednové desce Meets The Grim Reaper s jedním alternativním mixem (titulní track), třemi nevyužitými tracky z poslední session a jednou skladbou, která zůstala v archivu z příprav minulého alba Tomboy (2011). Skladba The Preakness putuje mezi oddanými fanoušky roky jako bootleg, nová verze ale dostala zvláštní existenciální tíseň, která zapadá do nálady poslední desky inspirované smrtí zpěvákova otce.

Přes chmurné téma je Pandova poslední řadovka jeho posluchačsky nejpřístupnější nahrávkou a čerstvé EP potvrzuje jeho současné směřování. Jabberwocky má skoro soulový refrén, zatímco Cosplay nabízí kapesní psychedelii à la Beatles. Skladby ale nakonec kvalitou zaostávají za těmi z lednové desky, což je celkem pochopitelné. Nakonec o něco lepší „odpadky“ už zněly na EPčku Mr. Noah, které předcházelo desce loni v říjnu. Crosswords nakonec není o moc víc než úklid pracovního stolu před dalším dobrodružstvím, na které se Panda Bear – doufejme – chystá zase vydat. První na řadě je ale nové album Animal Collective, které kapela údajně dokončila v červenci po zhruba šesti týdnech v losangeleském studiu EastWest. Dočkat se ho máme snad ještě do konce letošního roku. Živák Live at 9:30 tak slouží jako dobrá připomínka, že se máme na co těšit.

03468868.jpeg

Hodnocení: 80 %
Animal Collective – Live at 9:30 (Domino, 2015)

Hodnocení: 70 %
Panda Bear – Crosswords EP (Domino, 2015)

Čtěte také

autor: Karel Veselý
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.