Animánie: Podzimní sklizeň v Plzni

9. listopad 2011

Plzeň se změní v Mekku animovaného filmu. Západočeské město totiž ovládne už šestý ročník Podzimní sklizně festivalu Animánie. Přehlídka bude probíhat od 12. do 20. listopadu. Kromě projekcí aktuálních animovaných filmů v kinosálech Měšťanské besedy a Music clubu Anděl nabídne i animační dílny v ateliérech Základní umělecké školy Sokolovská. Program doprovodí i koncerty tuzemských kapel.

Animánie používá motto „Svět je v pohybu a pokud není, může být – stačí ho vyfotit, zanimovat, zachytit“. V pohybu bude také celý festival. Oproti předchozím ročníkům představí novinku, totiž výstavu Na cestě k animaci. Ta zaplní prostory Západočeského muzea na celý listopad a představí různé techniky a postupy animace. Zájemci se navíc seznámí s procesem tvorby nejnovějších českých animovaných filmů, totiž Autopohádek a Aloise Nebela. Svoje aktuální autorské počiny uvede také studio Amanita Design. Program v Západočeském muzeu doplní společný projekt Barbary Šalamounové a Lucie Lomové nazvaný Čechové & Divoši.

Festival uspokojí i hudbymilovné návštěvníky. V Music clubu Anděl zahraje jedna z nejžádanějších současných českých kapel, elektroakustický projekt DVA. Vystoupí také kapela Priessnitz, která v současnosti jede turné na podporu filmu Alois Nebel, na jehož soundtracku se podílela. A nebude to jediná zmínka o filmu Alois Nebel. Návštěvníci si totiž budou moci přímo od autorů filmu poslechnout něco o rotoskopii, tedy unikátní animační technice, kterou při výrobě filmu použili. Přednáška navíc proběhne formou dílny, takže kreativněji založení návštěvníci si budou moci techniku sami vyzkoušet.

02478693.jpeg

Workshop o rotoskopii s tvůrci filmu Alois Nebel doplní i další dílny. V nabídce je třeba animace loutky Oživ svého „Golema“, animace malby na sklo nebo Krok za krokem kreslenou hrou s animátorem Pavlem Koutským.

Vyvrcholením festivalu pak už tradičně bude hlasování o nejlepší film. Cenu diváka přijmou nejlepší tvůrci podle výběru samotných diváků už potřetí. Slavnostní předání proběhne na Andělském večírku v Music clubu Anděl ve čtvrtek 17. listopadu.

autor: Jiří Špičák
Spustit audio