Animovaná Hilda odvrací válku s trolly ve filmu Hilda a král hory. Možná je to její poslední příběh

6. leden 2022

Malá Hilda, obyvatelka městečka Trollberg, kde kromě lidí žije také spousta nadpřirozených bytostí, zejména těch ze severské mytologie, už stačila zdomácnět na streamovací službě Netflix v animovaném seriálu nesoucím její jméno. Na samém konci loňského roku na něj navázal celovečerní film Hilda a král hory, kterým se s námi animovaná Hilda možná definitivně loučí.

Hilda pochází z komiksů britského autora Luka Pearsona a snímek Hilda a král hory je adaptace zatím posledního dílu předlohy. Film také působí spíš jako velké finále celé série než jako samostatný celovečerní výlet do Hildina světa. Díky tomu také není příliš vhodný jako první seznámení s touhle hrdinkou. Přímo totiž navazuje na děj seriálu a počítá s tím, že jsme ho před sledováním filmu už viděli.

Z filmu Hilda a král hory

Hilda vypráví o dívce, která se s matkou přestěhovala do městečka Trollberg, v jehož okolí se to hemží nadpřirozenými bytostmi. Postupně také zjišťuje, že mezi různými druhy, které potkává, panuje spousta vzájemných předsudků a nedorozumění a často je na ní samotné, aby je napravila.

To ostatně platí i pro její vlastní druh. O tom právě vypráví Hilda a král hory – Hilda v něm musí zabránit konfliktu mezi obyvateli Trollbergu a jeskynními trolly, mezi nimiž neustále stoupá napětí a čím dál víc hrozí otevřený konflikt.

Z filmu Hilda a král hory

Hilda a král hory patří k nejlepším komiksům ze série a platí to i pro jeho filmovou adaptaci. Ta se ostatně hodně přesně, často doslova, drží předlohy. Tedy až na pár vedlejších dějových linií, které ale dobře zapadají do celkového vyprávění a pomáhají tomu, aby 85 minut uběhlo v dynamickém tempu.

Zatím není úplně jasné, jestli se filmem celý animovaný seriál uzavře. Netflix každopádně zatím neohlásil, že se chystá třetí sezóna. Seriál každopádně už vyčerpal děj všech komiksových svazků předlohy, takže by musel přijít s úplně novými příběhy.

Zároveň také netušíme, co bude s komiksovou Hildou. Pearson totiž posledních pár let věnoval zejména práci na seriálu a sám přiznává, že na komiksy mu moc času nezbývalo. I kdyby byl ale film Hilda a král hory posledním příběhem malé hrdinky, bylo by to důstojné rozloučení.

Více o magických obyvatelích městečka Trollberg si poslechněte v recenzi.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.