Anketa z předvolební Paříže: Favorita nemám, volím Macrona

12. květen 2017

Francie má za sebou druhé kolo prezidentských voleb, jejichž vítězem se stal středový politik Emmanuel Macron. Proti němu stála kandidátka krajní pravice Marine Le Penová. Po vítězství Donalda Trumpa a brexitu se nedělní volby ve Francii staly další dlouho očekávanou událostí vnímanou jako potenciální historický zvrat. Jak to během voleb vypadalo v hlavním městě Francie a jak vnímali volby Pařížané a Pařížanky z různých částí metropole?

Pár dní před volbami jsme procházeli francouzskou metropolí a sbírali názory místních. Paříž je město, v němž kandidátka Národní fronty získala v prvním kole pouze pět procent, proto námi oslovený vzorek lidí neodráží postoje celé země, pohledy se ovšem lišily od jedné stanice metra k další.

V devátém okrsku na dohled od Sacre Coeur se odpovědí opakují: „Nemám svého favorita, ale volím Macrona. Pokud vybíráme mezi fašismem a demokracií, tak je to snad jasné, ne?“ V univerzitním kampusu v Nanterre také vědí s jistotou, Macrona volí spíše z nutnosti. Vadí jim, že se nezabývá ekologií.

Úplně jiná atmosféra vládne v okrajové části Paříže, v Seine Saint Denis. Dlouho se nám nedaří najít respondenty, kteří by nám odpověděli. Velká část z nich totiž nevolí, nemají francouzské občanství. Jen pár stanic od francouzského parlamentu tak hovory o volbách pozbývají významu. Na ulicích například vidíme až archetypálně vypadající francouzské staříčky, v ruce mají hůlku a na hlavně bekovku. Když se jich zeptáme, koho budou volit, odpovídají: „Jsem cizinec jako vy, jsem z Alžírska.“ Na otázku, jak dlouho tady už bydlí, však odpověď zní: „Téměř celý život.“

Paříž, Francie

„S Le Penovou půjde tahle země do p*dele,“ říká nám alžírský kavárník, který ani po třiceti letech života v Paříži nemá francouzské občanství a nemůže svůj osud nijak ovlivnit. Témata, která tu obyvatele s volebním právem zajímají, jsou nejčastěji vzdělání, nezaměstnanost a zdravotnictví. Lidé z centra tuto trojici příliš nezmiňují. O volbě Macrona nikdo příliš nepochybuje, politika Le Penové pro ně, často vzhledem k odlišné barvě kůže či etnickému původu, představuje reálné ohrožení.

Marion, Rue de Lafaytte, 9. obvod
Nemám preferenci, ale budu volit Macrona. Ale se sebezapřením. Je chyba nejít volit proti Národní frontě… Je potřeba vybrat mezi demokratem a fašistkou, je to jasné…

Pierre, Rue des Martyrs, 9. obvod
Rozhodně nechci, aby byla Marine Le Penová zvolena prezidentkou. Každopádně mě budou zároveň zajímat sněmovní volby, protože Macrona jsem v prvním kole nevolil a myslím, že potřebujeme trochu něco jiného, než nabízí jeho program. I když je mnohem zajímavější než program Marine Le Penové. Zároveň mi vadí, že před druhým kolem nebyla slyšet žádná debata o ekologii, což je škoda.

Myslíte si, že se změnila atmosféra oproti roku 2002, kdy došlo k podobné situaci?
Byl jsem tehdy dost malý, bylo mi deset. Ale jestli se to změnilo? Myslím, že předtím to byl mnohem větší šok, když se Jean Marie Le Pen dostal do druhého kola. Teď trochu vidíme důsledky tzv. dediabolizace („odďábelštění“) Národní fronty. Sice trochu reprodukuju to, co se píše v novinách, ale taky se mi to tak zdá. Dnes to není taková ostuda jít volit Marine Le Penovou.

Francouzský ministr financí Emmanuel Macron, detail

Sofie, Parc de la Vilette, 19. obvod
Nemáme moc na výběr, je tu jeden, který všechno zničí, a budeme na tom tak špatně jako všichni ostatní a potom druhá, která hraje na protekcionistickou notu. V jejím programu jsou sice zajímavé věci, zároveň je část její strany složená z fašistů. Ale říkám si, že pokud je třeba volit strategicky, tak se rozhodnu pro Marine Le Penovou. Mám z toho strach, ale Macron mi ho nahání taktéž. Protože represe přijde a buď bude dělaná lidmi v nacistických uniformách, nebo v sakách, kravatách a drahých oblecích.

Caroline, Univerzita Nanterre
Le Penová se ráda vydává za kandidátku žen, zatímco strana, kterou reprezentuje, vždycky hlasovala proti zákonům na ochranu práv žen. Vždycky. Takže je to tak, že ona používá slova, která dobře zní – dáme vám víc peněz, stojíme za Francouzi, jsem pro rovnost žen a mužů. Přitom ale její program je opak toho, co říká. A to je to, co mě štve, protože já jsem pro rovnost žen a mužů. Jsem feministka!

Françoise, Seine Saint Denis
Co je pro mě důležité? Vzdělání, boj s nezaměstnaností, zdravotnictví.

Univerzita Nanterre

Jean Yves, Seine Saint Denis
Pro mě jsou to hlavně ekonomická témata. To ostatní není zase tak důležité. Budu volit Macrona, myslím, že mají dostat šanci i mladí.

Olivier, Seine Saint Denis
Nevolím extrémy, protože se mi jejich názory zdají divné. Takže budu volit Macrona, není to sice ten člověk, kterého jsem volil v prvním kole, ale pokud si mám vybrat mezi těmito dvěma, tak zvolím menší zlo.

Amelie, Seine Saint Denis
To je jasné, že půjdu volit. Protože nesmíme nechat vyhrát Le Penovou, to je opravdu nebezpečné. Můj otec je Maročan a matka je Francouzka. Přestože je můj otec velmi dobře integrovaný, prostě není možné volit Národní frontu. Pro mě jsou důležitá hlavně témata práce, vzdělávání, ale také důchody. I když nejsem důchodkyně, tak to považuji za důležité. Moji rodiče jsou v důchodu a je to důležité.

autoři: Eva Svobodová , Sára Vidímová
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.