Antarktida nemá vlastní časové pásmo. Jakým časem se tam tedy lidé řídí?

12. květen 2021

Tento kontinent si nárokuje řadu prvenství. Je nejchladnější, byla zde naměřena nejnižší teplota na Zemi a také je největrnější. Navíc byste na něm nenašli žádný stát.

Určitě jste už někdy slyšeli, že si lidé na Zemi zavedli různá časová pásma. Zjednodušeně to znamená že je různý čas v různých oblastech a zemích. Když je například v Česku devět ráno, mají v Austrálii pět odpoledne.

Na Antarktidě jsou tak drsné podmínky, že tu nikdo trvale nežije. Dává tedy smysl, že nemá vlastní časové pásmo. Jak to ale dělají výzkumníci, kteří zde dočasně bádají? Zkrátka se řídí časem své domovské země. To ale není zdaleka jediná zajímavost o tomto kontinentě.

Víc vám prozradí Eva Sinkovičová v dalším díle pořadu Zvídavec. Nastražte uši, pusťte si audio a budete překvapení!

Zajímavosti, podivnosti i perličky

Dvě minutky plné překvapivých informací, podivností a perliček si můžete naladit ve vysílání Rádia Junior každý všední den v 7:30 nebo 17:05. 

Zapojte se a napište nám

Lámete si s něčím hlavu, nebo naopak víte o nějaké zajímavosti, která každému vytře zrak? Dejte to Evě vědět na adresu radiojunior@rozhlas.cz. Do předmětu napište heslo „Zvídavec“ a třeba se váš tip objeví v některém z dalších dílů!

Ze záznamu si můžete každý díl poslechnout taky tady na webu Rádia Junior.

Spustit audio

Související