Antonie Svobodová zatančí v Letenských sadech

28. květen 2007

Poslední květnový Tyjátr byl tak trochu výjimečný. Většinou mluvíme o tzv. kamenných scénách nebo chcete-li indoorových představeních. Ale tentokrát se Zuzka Filípková poohlédla za tanečnicí - Antonií Svobodovou, která své projekty situuje do volné přírody. Od pátku 1. června ji můžete vidět v Letenských sadech, kam doslova zasadí své tři performance. POSLECHNĚTE SI: Tyjátr pro tento týden

Tyjátr

0:00
/
0:00

Antonie Svobodová své autorské projekty úzce spojuje s prostorem, ve kterém se odehrávají. Pracuje s nejrůznějšími místy jako jsou parky, galerie, pláže, muzea, ulice nebo náměstí. Pro její improvizované performance jsou tyto různorodé prostory hodně důležité, protože až v daném konkrétním prostředí dávají smysl a jsou svým způsobem unikátní. V její souvislosti můžeme vlastně mluvit o tzv. site specific projektech, které jsou různým prostředím dělané na míru. Jde o kombinaci tance, pohybového divadla a dalších hereckých prvků.

00551220.jpeg

Antonie studovala tanec u Evy Blažíčkové, zakladatelky konzervatoře moderního tance Duncan Centre. Byla členkou skupin Propast a Děrevo. Pracovala s nejrůznějšími hudebníky, výtvarníky a fotografy. V současné době ale vystupuje hlavně sólově. Její představení jsou založena především na improvizaci, i když se drží určité linie a příběhu. Na pražské Letné budete mít možnost ve dnech 1. až 6. června vidět tři její autorská performance.

Šestidenní maratón bude zahájen představením Tanec smrti, které se bude hrát 1 a 2. června od 22 hodin v blízkosti Stalinova pomníku. Druhým představením na programu bude Příliv a odliv. Antonie tady vychází ze svých zážitků z Holandska, kde na jednom z ostrovů trávila několik let. Hrála tu s divadlem Děrevo a tvořila velkou spoustu projektů přímo u moře. Takovým mořem je pro ni i Praha, která je z Letné opravdu krásně vidět. Stačí jen abyste měli trochu představivost a uměli se vcítit do toho, co vám bude tanečnice svým tělem a pohyby sdělovat. Příliv a odliv se chystá na 3. a 4. června od 21 hodin. Poslední dva dny, tedy 5. a 6. června, budou věnovány starověké bohyni Ištar. Stejnojmenné představení vypráví o ženě, která opouští nebe a zemi, aby vstoupila do temnoty.

00551219.jpeg

Antonie Svobodová tančí obvykle jen v lehkých hedvábných šatech, pracuje s přírodními rekvizitami jako je papír nebo oheň. Všechna představení trvají kolem jedné hodiny. Místa, kde se budou projekty odehrávat, najdete podle šipek, které vás dovedou až k této tančící víle. Nakonec je nutné dodat, že tato představení vznikla ve spolupráci s divadlem Alfréd ve dvoře.

autor: zuf
Spustit audio

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.