Apostrof představí divadlo pro nevidomé

2. prosinec 2011

Deset let letos slaví Mezinárodní festival nezávislých a amatérských divadel Apostrof. V pěti dnech od 27. června do 1. července uvidíte celou řadu souborů z celého světa. Do Prahy přijedou divadelníci dokonce z Jižní Koreje nebo Mexika. Apostrof se nebrání nejrůznějším divadelním žánrům ani pestrosti zemí, odkud divadla přijíždějí.

Kromě evropských souborů ze Slovenska, Arménie, Estonska, Maďarska nebo Itálie, přijede delegace dokonce až z Mexika s projektem "Divadla pro slepé" v podání souboru Teatro Carpa Carlos Ancira. I diváci se zdravým zrakem budou muset mít zavázané oči. Jde o zážitkové divadlo, při kterém můžete zažít slepotu na vlastní kůži.

Z opačné strany zeměkoule přijede jihokorejské divadlo Art - 3 Theatre se skvělou komorní činohrou. I přesto, že představení nebudou tlumočena, jsou dle organizátorů vybrána tak, aby byla pochopena i jazykovými bariérami. Prostor dostanou samozřejmě také divadla pohybová, taneční a výtvarně zaměřená.

00739696.jpeg

Kromě žánrové pestrosti je Apostrof známý také jako skvělá příležitost pro dialog mezi soubory a umělci. Organizátoři se snaží, aby po celou dobu konání festivalu byly soubory přítomny a vytvořila se atmosféra jakési dílny. Na letošním jubilejním ročníku si přijdou, co se diskuse týče, na své také diváci. Po každém představení bude následovat asi desetiminutová diskuse, kterou povede jeden z našich nejslavnějších divadelních kritiků Vladimír Hulec.

Apostrof se bude odehrávat na scénách Divadla v Celetné a divadla Disk. Festival bude zahájen 27. června v 18 hodin v Celené, kdy se odehraje představení "Láska is Love, Love is láska" od autorské dvojice Američana Alexandra Komlosiho a Češky Evy Čechové.

autor: zuf
Spustit audio