Architekt Jaroslav Zima v Bourání: Urbanismus není o hledání nových zázračných forem

10. květen 2015

Hostem 189. dílu Bourání byl architekt a urbanista Jaroslav Zima z ateliéru D3A. Důvodem našeho rozhovoru se stala nedávno vyšlá kniha Trochu jiná Praha.

Mluvili jsme ale mimo jiné o: Proč urbanismus není o experimentování a hledání zázračných forem. O myšlenkové kontinuitě autorů, která je dobře vidět na pětadvacetiletém časovém záběru. Proč se mají veřejná prostranství projektovat zároveň s infrastrukturou. O neřešení prostorové struktury města ve stále platném územním plánu hl. města Prahy. O nezbytnosti demolic, respektive o nezbytnosti důsledků některých velkorysých myšlenek. O mimořádné setrvačnosti dopravních staveb. O podobnosti dopravních staveb a ponorek. O možném zániku železničního mostu přes Vltavu.

O totožnosti procesu projektování tunelu Blanka a trasy metra D. O nemožnosti změny trasy připravované linky. O povrchových částech nových stanic metra ve formě budek. O zadáních ve formě fleku. O příjemnosti technických omezení. O tzv. „zklidňování magistrály“ ve srovnání s možností hledání alternativní trasy. O ekonomičnosti dopravních staveb v blízkém zahraničí.

Jaroslav Zima (* 1961)
ČVUT Praha, Fakulta architektury
D3A spol. s r. o.

Nehrajeme na cello, nezaříkáváme koně, děláme architekturu.

autor: Adam Gebrian
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.