Architekti Tomáš Koumar a Lukáš Ehl: I hasičárna může zlepšit vztah lidí k jejich vesnici

9. březen 2020

Tomáš Koumar a Lukáš Ehl nedávno dokončili hasičskou zbrojnici v Líbeznicích. Tahle satelitní obec na sever od Prahy si zakládá na kvalitní architektuře – takže i když šlo jen o technickou stavbu, vypsala na ni vesnice architektonickou soutěž. Navrhovalo ji tudíž sedm architektonických týmů, ze kterých vybírala odborná porota. Není to trochu moc úsilí, když jde vlastně jen o garáž na stříkačky, klubovnu hasičů a šatnu pro pracovníky technických služeb? Vyplatí se to? 

„Určitě ano, protože ta stavba je přímo v centru,“ vysvětlují architekti. Taky to je podle nich důvod, proč na otevření byla celá vesnice. „Projekty se vystavovaly ve škole, všichni je viděli,“ říká Tomáš Koumar. Stavbu, u jejíhož vzniku obyvatelé byli, vezmou podle něj daleko spíš za svou.

Také jejich další nová stavba je přímo v centru. Kousek od náměstí středočeského městečka Řevnice postavili soubor bytových domů Corso Pod Lipami. Je to ale v tomhle případě soukromá investice malé rodinné firmy, která se zabývá elektrotechnikou. Bavili jsme se o tom, jaké to je pracovat s developerem, který staví poprvé. „Naši investoři Petr a Helena měli k těm domům vztah, skoro jako kdyby stavěli pro sebe, jako kdyby to byl jejich rodinný dům,“ říká Tomáš Koumar. Znamenalo to taky, že se spousta věcí vymýšlela a měnila ještě v průběhu stavby a bylo to prý někdy docela „zajímavé“, říkají diplomaticky.

Tomáš Koumar a Lukáš Ehl nedávno dokončili hasičskou zbrojnici v Líbeznicích

Tomáš Koumar a Lukáš Ehl mají studio Ehl & Koumar architekti, které se ovšem dřív jmenovalo Šrámková architekti. Jejich bývalá šéfová Alena Šrámková je významná česká tvůrkyně, její Dům na Můstku na Václavském náměstí (bývalé ředitelství ČKD, dokončeno 1983) je už teď památkově chráněný, podílela se i na nové hale hlavního nádraží v Praze. Vybrala si je ke spolupráci jako jejich profesorka na Fakultě architektury ČVUT, oba začínali v jejím studiu krátce po škole. Loni Alena Šrámková oslavila devadesátku, práci ve studiu v posledních letech ukončila a předala ho mladším kolegům. „Jezdíme za ní a ptáme se jí, má odstup a její názory jsou pořád strašně zajímavé,“ říká Lukáš Ehl.

Tomáš Koumar a Lukáš  Ehl vystupují z paternosteru

Teď ovšem Ehl & Koumar architekti budují vlastní značku. Za bytové domy Corso Pod Lipami získali cenu Grand Prix Obce architektů, hasičárna v Líbeznicích centrum obce opravdu pozvedla. Lukáš Ehl a Tomáš Koumar mají za sebou úspěšný rok. „Máme z toho radost a zaklepáváme,“ říkají architekti v rozhovoru.

O jejich nových stavbách a o tom, jak funguje architektura v Líbeznicích, Červeném Kostelci, Broumově a Řevnicích, s architekty Tomášem Koumarem a Lukášem Ehlem.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.