Artsemestr, LR: Fantasy – Mystery – Sci-fi

8. červen 2011

Ateliér designu oděvu a obuvi zahájil výstavu svých semestrálních prací přehlídkou ve Studiu LR. Přímo v jejím průběhu přitom práce studentů hodnotila odborná školní komise. Šlo o více než zajímavou událost, u které jsme nemohli chybět.

Liběna Rochová, vedoucí Ateliéru designu oděvu a obuvi, svým studentům zadala téma „Fantasy – Mystery – Sci-fi“. To vychází ze stejně zaměřeného festivalu hudby a filmu. Po několika posledních tématech klauzur, která byla spíš o nositelných oděvech, tak přišel návrat ke svobodnější výtvarné formě. Liběna Rochová doslova řekla, že jí jde o „konceptuální myšlení v oděvu s přesahy do volného umění".

2212, představa budoucnosti a latex – spojeno dohromady, semestrální práce Jaroslavy Figelové. Talentovaná návrhářka, která se obuvi věnuje už od střední školy, předvedla velmi nápaditou a minimalistickou dematerializaci objektu boty. Zjednodušení a posun do 2D podoby zaujal nejen reportérku Annu Mayerovou, ale i hodnotící komisi, která o obuvi Jaroslavy Figelové mluvila jako o uměleckém artefaktu.

02358210.jpeg

Kolekce Kateřiny Plamitzerové se inspirovala hlavně slovem „mystery“ (velmi podařenou kolekci na toto téma, která se Mystery přímo jmenuje, vytvořila na začátku roku Hana Frišonsová, odkaz na rozhovor o ní zde). Kolekce Kateřiny Plamitzerové vychází z transformace dospívání, která se objevuje ve filmu Valerie a týden divů. Má evokovat určitou svázanost, kterou se do jisté míry limitovala i sama autorka, když se rozhodla ručně pracovat s naškrobenými materiály.

Práce Ateliéru designu oděvu a obuvi byly po přehlídce (fotogalerii z ní si můžete prohlédnout na FCBK Modeschau) instalované ve třetím patře budovy, ve které sídlí Studio LR, na Malostranském nábřeží 1 na Praze 1. Výstava je otevřená do 12. června 2011, denně od 12:00 do 20:00.

odkazy:
www.studio-lr.com
www.vsup.cz

playlist:
Regal Safari - Only (uns.)
S.C.U.M. - Summon The Sound, Purity Ring remix (Mute)
Hotel Mexico - Dear Les Friends (Tower Rwcords)
Lucretia Dalt & James Pants - Too Much Light (RBMA)
Beat Connection - In The Water, Clive Tanaka Remix (Tender Age)
PJ Harvey - Let England Shake (Island)
Kindest Lines - Strange Birds (Wierd Records)
Peaking Lights - Hey Sparrow (Not Not Fun)
Sun Araw - Crete (uns.)

autor: nikamay
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka