Artsemestr UMPRUM v Modeschau: Architektura pro salát, oděv podle filmu nebo kabát na míru osobnosti

6. únor 2017

Na čem pracovali v zimním semestru studenti nejprestižnější české designérské školy, představila tradiční výstava Artsemestr. Nahlédli jsme do tří ateliérů UMPRUM, které pracují s oděvem a textilem: Ateliéru designu oděvu a obuvi, Ateliéru módní tvorby a Ateliéru textilní tvorby.

Textilní architektura pro rostliny nebo batoh upletený ze zbytků kůže

Studenti Ateliéru textilní tvorby, který vede Jitka Škopová, řešili použití technických textilií v architektuře. Konkrétně pracovali s materiály české firmy Svitap. „Šlo o mezioborový projekt ve spolupráci s průmyslem, ke kterému jsme přizvali i studenty architektury. Svitap produkuje různé odolné textilie, které se používají pro drobnou architekturu,“ popisuje asistentka Ateliéru Anna Leschinger. „Eva Chudomelová pracovala s kašírovanou technickou textilií, kterou prořezávala a seškvařovala, šlo o test možného dalšího využití. Dále vznikl týmový projekt garáž, který testuje prořezávání a vrstvení textilie, která pak získává zajímavé optické a akustické vlastnosti,“ vysvětluje Anna. K vidění byla také architektura pro rostliny, třeba malé textilní skleníčky pro salát nebo závěsné květinové stěny, které pracují s různými principy svádění a cirkulace vody. Vedle prací z technických textilií se představily také rozpracované diplomky. Pletené objekty Simony Poustkové inspirované kostýmním výtvarnictvím Oskara Schlemmera nebo sběračské tašky, batohy a brašny ze zbytkové kůže od Lucie Miklóšové. Lucie pochází z rodiny, která se věnuje tradiční řemeslné výrobě z kůže. Z odřezků splétá a konstruuje nové nádoby.

Kabát na míru osobnosti, boty pro Baťu a cesta do Tokia

Na zakázkovou tvorbu se zaměřili studenti pod vedením Liběny Rochové. Jejich úkolem bylo oslovit svou oblíbenou osobnost a ušít pro ni kabát, který by odrážel její životní styl. Vznikly tak kabáty pro fotografku Bet Orten, designéra Maxima Velčovského, hudebnici Ivu Bitovou nebo pro tanečníka a choreografa Yemiho. „Při tvorbě kabátu jsem vycházela z tradičního nigerijského oděvu agbada, protože Yemi má nigerijské kořeny. Pracovala jsem s jeho vlastní starou agbadou, kterou jsem přebarvila na jeho oblíbenou šedou a transformovala ji do evropské formy městského pláště,“ popisuje studentka Michaela Čapková proces vzniku jednoho z kabátů. Vedle projektu Personal Coat se studenti Ateliéru designu oděvu a obuvi věnovali i návrhu bot pro firmu Baťa. Dva nejlepší modely by se měly dočkat sériové výroby. Hned po Artsemestru zamířili studenti Liběny Rochové do Japonska, aby tam prezentovali své loňské kolekce. Práce na téma Japonsko klidná síla představili v rámci týdne módy prestižní univerzity Bunka Fashion a na výstavě v Českém centru v Tokiu.


Móda podle kultovních filmů a česká stopa na London Fashion Week

Pět ikonických filmů zpracovávají během letošního ročníku studenti Ateliéru módní tvorby. Jde o snímky The NeverEnding Story, Orlando, Dazed and Confused, Twin Peaks a Ovoce stromů rajských jíme. „Studenti měli vybrat filmy, které je fascinují, a najít v nich nějaké zajímavé paralely do současnosti. Hledali spojitosti a fenomény, které se nějakým způsobem propisují i do současné společnosti,“ vysvětluje vedoucí ateliéru Pavel Ivančic. Na Artsemestru se projekt představil v rozpracované podobě, co vzejde z moodboardů a bílých kalik, uvidíme až v letním semestru. I studenti Ateliéru módní tvorby se tento měsíc chystají na zahraniční prezentaci. Pavel Ivančic je letos už podruhé kurátorem výstavy studentů UMPRUM na mezinárodní přehlídce IFS v rámci prestižního London Fashion Week. Česká výprava bude letos navazovat na vysoce nastavenou laťku. Pojede obhajovat loňské vítězství: „Letošním tématem je Lokální – Globální, náš koncept je poměrně radikální, jde o to, že při hledání originality v globalizovaném světě je nutné začít sám u sebe, podle motta There is Only You. Výstava opět vzniká ve spolupráci s Terezou Porybnou z londýnského Českého centra, instalaci připravuje Aleš Kachlík, katalog fotí Karin Zadrick a graficky upravuje Romana Uhříčková. Pomáhá nám také Alice Klouzková, jejíž působnost přesahuje oblast produkce,“ jmenuje Pavel Ivančic. Vystavovat bude pět studentů, Kateřina Plamitzerová a Michaela Čapková z ateliéru Liběny Rochové a pak Filip Hieke, Tereza Rosálie Kladošová a Tereza Ledvinová z Ateliéru módní tvorby. Vernisáž International Fashion Showcase bude 17. února a 22. února proběhne vyhlášení cen. Výstava je oficiálním doprovodným programem Londýnského týdne módy a pravidelně se těší vysoké návštěvnosti odborníků z módní branže i široké veřejnosti.


Playlist:
Dreem Tran's – Ahoy-Wut
Lao – Xibalba
El Blanco Nino – Blanco In Brazil
Khaled – Con Mis Ninas ft. Bad Gyal & Ms Nina
Sean Kingston – Chance ft. Vybz Kartel
Sisqo – Thong Song (Mina Remix)
Lucas Secret Stash – Same Damn Time
Venvella – Luminous
Bloodflow – Bloodflow
Shift Tides – Jacmel
Dayla – Connections
Gio Baby – Curiosidad (Prod.by Labia La Fuerza)

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.