Atletka Zuzana Hejnová: Opustit vrcholový sport bude těžké

17. březen 2014

Zuzana Hejnová je mistryně světa a bronzová olympijská medailistka v běhu na 400 metrů překážek. Jak řekla v rozhovoru na Radiu Wave, ráda by na příští letní olympiádě v brazilském Riu dosáhla na medaili nejcennější, a to i proto, že se vzhledem k jejímu věku může jednat o její poslední olympijské hry.

Rodačka z Liberce momentálně trénuje ve skupině se samými atlety a přiznává, že mužský tréninkový tým jí vyhovuje: „Každý, kdo někdy byl v ryze ženském kolektivu, asi ví, jak to tam chodí. Mezi kluky všechno probíhá víc fér a bez nějakých zákulisních intrik. Kromě toho mi kluci hodně pomáhají i po tréninkové stránce. Tím, že jsou o hodně lepší, tak je to pro mě velká motivace a díky tomu se i víc posouvám v tréninku.“

Zuzana si dobře uvědomuje, že vrcholový sport je velmi specifický svět a že přechod do normálního života po skončení kariéry může být dost obtížný: „Určitě není jednoduché ve třiceti bez jakékoliv praxe skončit se sportem a zařadit se do běžného života. Sportu do té doby obětujete všechno, často si ani nestihnete dodělat vysokou školu. Plán na to, co budu dělat po skončení sportovní kariéry, v hrubých obrysech mám. Běhání mě baví, ale vím, že to nejde dělat donekonečna. Až s ním skončím, chtěla bych se věnovat dětem. Mít sportovní klub nebo dětem dělat osobní trenérku, případně bych si chtěla zkusit založit třeba soukromou mateřskou školku,“ popisuje své plány Zuzana Hejnová.

Co by měl být vrchol její letošní sezony? A na co myslí, když běží důležitý závod? Poslechněte si celý rozhovor se Zuzanou Hejnovou.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.