Atomy, ešalony, dravci a andělská tornáda. Na domácí scéně to ke konci roku pěkně vře

10. prosinec 2021

Žhavých novinek se letos na české a slovenské nezávislé scéně vylouplo tolik, že Špína koncem roku přispěchala s první pomocí a urychleně nasadila další novinkový díl, aby nic nezůstalo v rámci výročních žebříčků opomenuto. Kromě klasicky širokého žánrového rozpětí nám studiem zabuřily novinky od starých známých harcovníků i od mysteriózních projektů, o kterých se zatím nedá dopátrat téměř nic.

Nadšená vlna death metalu rezonuje na lokální scéně už nějakou chvíli a dokládá to i nová kapela Plague Patrol. Jejich demo vyšlo nedávno mimo jiné na britském heavy labelu Dry Cough a jeho existenci zaznamenal i server Cvlt Nation. Zářez na zahraničním labelu se podařil i duu Agit. Projekt čerpající z post-punku i DIY elektroniky vydal svou první nahrávku Leftover Existence u belgického Unknown Percept.  

První ochutnávky z připravovaného alba Jakoby mešuge vypustil i nerozlítaný přísný brněnský hardcore punk Coffin Varnish. O ostré, trefné a především srozumitelně odzpívané texty se postaral Mára (Evidence Smrti, Festa Desperato a další). Další kapelou složenou ze známých tváří, kterou jsme si ve Špíně nemohli odpustit, byli moravskoslezští Impulsealer. Doporučujeme všem, kdo si s radostí pustí Nasum. Švédsko z jejich novinky totiž mocně zavanulo až do našeho studia. 

Patří humor do hudby? A týká se toto kontroverzní téma i projektu Tununka? Jak se posunula tvorba Jana Tomáše aka Sítí na EP Teufelsberg? Kdo stojí za tajemným projektem Dým? Jaký předvánoční dáreček si připravili Oswaldovi a co má společného s olympijskou legendou Nadiou Comaneci? Navrací se do českých luhů a hájů staré emo? A jak se nám líbí druhé album rappera Edového Syna? Poslechněte si celou novinkami napěchovanou Špínu ze záznamu! 

autoři: Judita Císařová , Honza Šamánek , Miloš Hroch
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.