Audiomapa fotbalového Berlína: Jak vypadá (ne)sportovní metropole 30 let po pádu zdi?

22. listopad 2019
Tribuna

Jestli bychom měli najít jedno hlavní město, které se oproti všem ostatním evropským metropolím po sportovní stránce výrazně vymyká v celé řadě ohledů, je to Berlín. Jeho pohnutá historie se promítá taky do specifického fotbalového prostředí. Jak se odráží třicet let svobody, demokracie a volného trhu na zdejším sportovním podhoubí? A jak dnes vypadá a zní fotbalová scéna v Berlíně, potažmo v bývalé NDR? Tomu se věnuje nový speciální díl Tribuny.

Týden před třicátým výročím pádu Berlínské zdi se v první německé bundeslize vůbec poprvé odehrálo berlínské derby mezi Herthou ze západní části města a Unionem z jihovýchodní čtvrti Köpenick. V novém díle Tribuny uslyšíte, jaká spletitá cesta k zápasu vedla, jaká identita spojuje Union, jeden z nejvíce nonkonformních klubů v Evropě, a na druhé straně Dynamo, bývalý klub východoněmecké státní bezpečnosti Stasi, který se dnes potácí v nižších patrech německého fotbalu. Tam se Dynamo utkává také s jedním z nejpolitičtějších klubů v Evropě – SV Babelsberg 03.

Nový díl Tribuny se snaží vytyčit audiomapu města skrze původní zvukové útržky a postřehy místních i zasvěcených. Slyšet můžete například spisovatele, někdejší východoněmecké představitele alternativní a punkové scény, velké fotbalové fanoušky Franka Willmanna a Anne Hahn, reprezentačního záložníka Vladimíra Daridu a další.

Frank Willmann v Mauerparku

„Určitě lze sledovat paralely mezi tím, jak nad východem Německa v podstatě převzal kontrolu západ země – obecně ve společnosti, ale právě i ve sportu. Bundesligové kluby po pádu komunismu provedly invazi na fotbalová hřiště a vytáhly si nejlepší hráče. Nezanechaly tu za sebou žádnou infrastrukturu, neukázaly žádnou solidaritu. Německo prostě nechalo východ vyhladovět,“ myslí si Willmann.

Ochozy na stání na stadionu Unionu Berlín

Přesto, jak ukazují příklady Unionu Berlín nebo Babelsbergu, jsou v německém prostředí místa i pro nezávislé kluby, které se nechtějí zaprodávat a komercionalizovat. A ke všemu, jako v případě Babelsbergu, projevit svůj jasný politický názor.

Nový speciální díl Tribuny se vydal do Berlína prozkoumat nejspecifičtější sportovní hlavní město v Evropě. Jak vypadá fotbal a jeho kultura v metropoli třicet let po pádu zdi?

Olympijský stadion v Berlíně
autor: Martin Vait
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.