Australská „Karkulka“ přežila v lese díky láhvi vína a Brňanda si myslela, že je bohyně

19. květen 2023

Zuzana Fuksová a Ivana Veselková v aktuálním díle podcastu Mikrovlnky vybírají ty nejchutnější kešu ze zpravodajské misky. Jako obvykle se zaměřily na těžko pochopitelné zprávy jak ze světa, tak z regionů.

Ivanu jako milovnici adrenalinu zaujala zpráva o tom, že australská policie zachránila osmačtyřicetiletou ženu poté, co strávila pět dní v divočině. Ženština se původně vydala jen na krátkou cestu autem, špatně ale odbočila a ztratila se v lese, kde ji od smrti oddělila lahev kvašeného nápoje a pak ji našli strážci pořádku.

Zuzanu coby fanynku biologie a pokusů ohromila informace o tom, že po unikátním zákroku umělého oplodnění se ve Spojeném království narodilo první dítě, jehož DNA pochází od tří lidí. Průlomová metoda má sloužit k prevenci smrtelných mitochondriálních onemocnění, která jsou nevyléčitelná.

Nesměla chybět nějaká ta bizarní zpráva z moravské metropole. „Jsem urkistánská bohyně a moje koleno vás nenávidí,“ křičela v Brně žena v ručníku.

Je mezi zmatenou Brňankou, průlomem v umělém oplodnění a lahvinkou poslední záchrany nějaká tajnosnubná souvislost? Vůbec ne, míní Zuzana s Ivanou, ale to přeci vůbec nevadí. Zahoďte ambice pochopit svět a radši si poslechněte všechny novinky ze známého vesmíru v novém díle Mikrovlnek!

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.