Automatky: Dědek kořenář radí, jak na jarní očistu
„Nejšpičkovější kombinace je čerstvá jarní kopřiva, list pampelišky a list břízy a k tomu nějaká kytka, co vám zbyla od loňska, špetka heřmánku, mateřídoušky, co máte doma a co máte rádi, z toho si uděláte čaj,“ radí Břetislav Nový alias Dědek kořenář.
Podle něj je do jarního jídelníčku vhodné zařadit i stejnou směs v podobě špenátu. Spařené čerstvé kopřivy (mohou být půl na půl s listy špenátu), listy pampelišek (trhejte na místech, kde mají rostliny dobré podmínky) a listy břízy lze osmahnout na cibulce. „Nejlepší je smažit směs na sádle, přidat vejce a máte skvělou večeři,“ dodává.
Pokud se cítíte zvadlí jako kytka bez vody a potřebujete dodat energii do života, Dědek kořenář doporučuje sirup ze schizandry neboli klanoprašky čínské: „Plody schizandry vymačkáte nebo je dáte do parního hrnce, kde se šťáva odpaří, je velmi kyselá. Smícháte ji s fruktózou jedna ku jedné a přidáte k tomu na litr lžíci vitaminu C v prášku. Nalijete do lahve a navrch nalijete cca 2 cm čirého alkoholu a tím vydezinfikujete hrdlo lahve a zabráníte tak vzniku kvasinek.“
Kdy trhat kopřivu na sušení, kdy trhat smetanku lékařskou a jak ideálně skladovat její kořeny? Co pomáhá na dětský kašel, rýmu a bolení v krku? Poslechněte si rozhovor s Břetislavem Novým v Automatkách.
Více z pořadu
Mohlo by vás zajímat
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.