Automatky: Googlujte si informace o sobě i svých dětech, doporučuje NCBI

10. červen 2015

Internet se hemží fotkami dětí. Jaká jsou rizika umisťování fotek a informací o našich dětech i o nás samotných na sociálních sítích a internetových galeriích? I o tom jsou další Automatky s Terezou Zadražilovou a Markétou Kalouskovou z Národního centra bezpečnějšího internetu (NCBI).

„Na konci loňského roku probíhal na Univerzitě v Michiganu výzkum týkající se ‚sharentingu‘. Což je trend, v němž rodiče sdílí materiály o svých dětech. V Urban Dictionary je napsán pojem ‚oversharenting‘, přehnané sdílení věcí o našich dětech na sociálních sítích a blozích. Existuje velké množství rodičů, kteří zaznamenávají každý moment života svých dětí a píšou o tom články. Více než polovina matek a více než třetina otců řeší svoje rodičovské problémy právě na sociálních sítích, protože jim to dává do jisté míry pocit, že v tom nejsou sami. Z výzkumu vyplynulo, že až 27 % rodičů sdílí dost nevhodné fotky svých dětí (odhalené), až 51 % rodičů často nevědomky poskytuje informaci o lokaci dítěte a až 56 % rodičů poskytuje trapné fotky svých dětí, což možná dětem za 10 až 15 let nebude připadat tak vtipné. Průzkum, který byl prováděn mezi rodiči až 4letých dětí, tak dokazuje trend, který se zatím nedaří potlačit, aby lidé nejdříve přemýšleli nad tím, co na internet umisťují, a až potom to dělali,“ říká Tereza Zadražilová.

Markéta Kalousková poukazuje na problém soutěží, kam rodiče přihlašují své děti. „U soutěží typu dítě roku musí rodič počítat s tím, že fotografie budou veřejně přístupné.“ „Všichni máme větší či menší tendence k tomu býti rádi chváleni a ty soutěže nám dávají možnost – oceňte mé krásné dítě. Pro spoustu lidí je to velké lákadlo. Je potřeba sledovat, zda soutěž je důvěryhodná a jaké informace musím k účasti poskytnout. Fotka miminka, u které je napsáno ‚naše měsíční Barborka, foceno na zahradě u baráku‘, to už je dost informací. Opravdu bych si rozmyslela, jestli tam to dítě přihlásím,“ dodává Zadražilová a upozorňuje, že je důležité, aby člověk věděl, co všechno je o něm na internetu, a hlídal to i u svých dětí.

„Na druhou stranu často podléháme pocitu, že nebezpečí číhá na každém rohu. Internet je samozřejmě rozsáhlý, a pokud my nejsme předmětem nějakého pátrání, spoustu lidí to, co děláme, zase tolik nezajímá. Ale je dobré domýšlet dopředu důsledky,“ upřesňuje Tereza Zadražilová.

Poslechněte si další díl Automatek.

autor: Barbora Sedláčková
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.