Automatky: Jak mluvit s dětmi o sexu aneb „Pojď, sedneme si, tohle je důležité“

12. září 2016

„Názor, že je sexualita něco tajného a tajemného, se v naší kultuře opět objevuje. A my tam to tajemno vracíme. Sexualita není pornofilm a i dospělí lidé jsou dnes zmatení z množství informací, například kolikrát mají mít koitus během měsíce, týdne, ne-li dne,“ říká terapeut Lucian Kantor. V Automatkách jsme si povídali o tom, jak reagovat na dětská oznámení sexuálního charakteru a jak při přehršli otázek týkajících se intimity zachovat klid.

„Sexualita je něco, co i dětem přináší pocit slasti. Je dobré si uvědomit, že dítě, když přijde do nějakého kolektivu, bude pokládat otázky, a je dobré ty otázky nejdříve položit sami sobě. Co pro mě ta sexualita znamená, kde mám nějaké bloky. A pak jsem schopen odpovědět dítěti úplně upřímně v šíři položené otázky. Lidé ve chvíli, kdy se cítí nejistí, zrychlí své myšlení. Přemýšlí tak, že musí okamžitě odpovědět. Ale nejlepší je položit dítěti otázku: co chce vědět, co o tom ví? A tím získáme čas. Protože jenom tehdy jsme schopní odpovědět na takové úrovni, na jaké se nás dítě ptá. Pokud dostane vyhýbavou odpověď, obdrží také informaci o tom, že hovoříme o něčem špatném, co nepatří do života. A pokud dostane příliš informací, o které si ani neříkalo, znechutíme mu to taky,“ upozorňuje Lucian Kantor.

A jaká slova ideálně volit? „Často slýchám, že je důležité učit děti odbornému slovníku, používat vulva místo pipinka, ale mnoho rodičů tlačí k tomu, aby byli nepřirození. Pro děti je důležitější ta neverbální komunikace, jak se u toho tvářím. Nikdy by tam nemělo být pohoršení nebo zákaz. Řešením množství situací také je, že začnu hovořit o sobě: jako si nebudeš na veřejnosti vytahovat sukýnky, tak se nebudeš dloubat v nose, protože se mi to nelíbí.“

Co by si tedy měly odnést děti do dospělého života o rolích mužů a žen ve vztahu? „Muži určují směry a cíle a ženy určují to, co obklopuje cestu. A pokud by měli být oba spokojení, musí si naslouchat. První, co uděláme, když dítě přijde s otázkou, měli bychom říct:‚ jé, pojď, to je důležité, sednem si na to,‘ a vytvoříme intimní atmosféru, tím tomu dáváme magičnost, to, co chceme dětem předat. Protože když odpovíme rychle, přenese se to i do vnímání sexuality, pak je to fast food, ne francouzská restaurace,“ dodává Lucian Kantor.

03671259.jpeg

Poslechněte si celý rozhovor v Automatkách. Dozvíte se nejen o tom, jak s dětmi hovořit o sexu. Ale i o tom, co ženy potřebují k tomu, aby byly spokojené v partnerském vztahu, a také to, jak se rodí žaludy.

autor: Barbora Sedláčková
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.