Automatky: Model společné péče o děti s bývalou partnerkou funguje!

17. březen 2017

Více než polovina sezdaných párů se rozvádí a podle dostupných statistik počet dětí, které vyrůstají v neúplných rodinách, stále roste. Nemusí to ale nutně znamenat pouze výhradní péči jednoho z rodičů nebo péči střídavou. Jakub Drocar vychovává svou dceru s bývalou partnerkou v tzv. společné péči.

„V praxi to funguje tak, že žijeme na dvou místech. Naši dceru si předáváme, jak má kdo zrovna čas. Základem domluvy je sdílený kalendář, kam partnerka zadá dny, kdy jako herečka natáčí filmy nebo má představení v divadle. Já se tomu přizpůsobím a podle toho si zařídím svůj plán,“ říká Jakub Drocar v Automatkách.

Podle něj jejich model funguje jako v normální domácnosti až na to, že dcera přespává na dvou místech. Tento způsob si také oba rodiče mohou dovolit – jak finančně, tak časově. Jakub je filmový producent, a tak může odjet na měsíc s dcerou na Bali, někdy je ale měsíc pracovně mimo domov.

„Rozchodem jsme rozbili dceři klasický rodinný svět, přesto se jí snažíme dávat co nejvíc jistot. Máme fungující babičky a všechno zvládáme. S expartnerkou jsme přátelé, mám v tomhle velké štěstí. Musel jsem trochu potlačit svoje mužské ego, ale chci, aby moje dcera byla šťastná. To jde jen tehdy, pokud bude i její maminka šťastná,“ dodává Jakub Drocar.

Jakub Drocar

Poslechněte si, jak se Drocar staví k otcovství a co by poradil těm, koho právě čeká rozchod s matkou nebo otcem svých dětí.

autor: Barbora Sedláčková
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.