Automatky: Nefunkční pánevní dno způsobuje inkontinenci a poruchy s početím

3. únor 2016

Inkontinencí prý trpí někdy v životě každá druhá žena. V těhotenství a těsně po porodu trápí nechtěný únik moči nadpoloviční většinu žen a stejně tomu tak je u žen starších pětačtyřiceti let. Lékem a prevencí na tyto problémy může být správné posílení svalů pánevního dna. Do Automatek přijala pozvání lektorka jógy pánevního dna a autorka cvičebního systému 3x3, fyzioterapeutka Renata Sahani.

Metoda 3x3 posiluje tři vrstvy svalů pánevního dna a taky tři patra ženského těla, které s pánevním dnem souvisí. Krk, pánev a chodidlo. Metoda 3x3 řeší podle Renaty Sahani nejen otázku zdravého těla, ale i emoce a energie v pánvi uložené, to jsou právě ty tři roviny metody. Pánevní dno si můžeme představit jako misku, která v ženském těle drží močový měchýř, dělohu a tlusté střevo.

„V našem těle jsou nervy motorické a nervy senzitivní. Z mozku do svalů vedou nervy motorické a je užitečné tu dráhu do toho svalu prošťouchnout. Tak se totiž pracuje třeba s ochrnutými svaly. Je potřeba vnímat, co se tam děje, což podporuje nervy senzitivní, dostředivé, které vedou ze svalu do mozku, aby mozek měl co vyhodnocovat. Když nemá co vyhodnocovat, pánevní dno nefunguje, poklesává a jsme u inkontinence. Tím mířím k tomu, že sex s partnerem, dotýkání, autoerotiku má naše pánevní dno rádo. Jsou to impulzy pro senzitivní nervy a mozek si uvědomí, že nějaké pánevní dno máme, a potom třeba nemusíme mít potíže.“

Povolené pánevní dno většinou způsobuje problém s únikem moči – což mohou signalizovat i tři kapky při kašli nebo při skákání na trampolíně. Podle Renaty Sahani je ale problémem i opak, velmi stažené svaly pánevního dna způsobují problémy s otěhotněním (v Česku řeší problémy s početím 1/5 párů).

„Pánevní dno je v podstatě taky dýchací sval, a pokud tam nedýcháme, tak nám pánevní dno nepracuje, tudíž nám tam neproudí krev, neproudí lymfa, neodplavují se zplodiny krví a nic nepřináší našim ženským orgánům živiny. Nehledě na emoce, které tam váznou a vázne tam z mého úhlu pohledu i energie. Pokud tam budeme dýchat, tedy nejen do břicha, ale až do podbřišku, tak prospějeme našim ženským orgánům a to potřebujeme, zejména pokud chceme otěhotnět.“

Pokud chcete slyšet víc o správném cvičení svalů pánevního dna, poslechněte si celý díl Automatek s Renatou Sahani.

autor: Barbora Sedláčková
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.