Automatky s Dědkem kořenářem: Před heřmánkem klekni, před bezinkou smekni

15. květen 2017

Před heřmánkem klekni, před bezinkou smekni, praví staré české pořekadlo. Pokud jste ještě nepropadli DIY šťávám a limonádám, teď je na to ten pravý čas. Začíná totiž kvést černý bez, zásadní léčivá bylina našich krajů.

„Víno z černého bezu se používalo na paradontózu nebo zánět trojklanného nervu. Upíjelo se po douškách a v dobách, kdy místo zubaře sloužil kovář, velmi pomáhalo,“ říká Břetislav Nový alias Dědek kořenář. Bezinkové víno má barvu i chuť podobnou portskému a můžete si ho vyrobit doma.

Před dozráním tmavě fialových plodů je ale vhodné sbírat i polorozvité květenství černého bezu k sušení na čaj (pomáhá na kašel a pocení, je vhodný k pití v zimních měsících) a také k přípravě známé bezové šťávy. „Na šťávu z květů existuje bezpočet receptů a všechny recepty, které najdete, jsou dobré. Zásadní léčivou složkou je pyl, takže sesbíráte květy, které dáte přes noc louhovat do vody, přecedíte, přidáte cukr a citrón jako konzervant a šťáva je hotová, tam nemáte co zkazit,“ doplňuje Dědek kořenář. Z bezinek se dají po převaření ve vodní lázni připravit i povidla.

Čtěte také

V rozhovoru přidává Dědek kořenář i recept na jitrocelový sirup, tip na domácí kosmetiku a uvádí způsoby využití měsíčkového oleje…

Poslechněte si celý rozhovor v Automatkách!

autor: Barbora Sedláčková
Spustit audio