Automatky s Laurou Janáčkovou: Základ fungujícího sexu je orgasmus ženy

5. leden 2017

„Existují muži, kteří nechtějí mít sex v těhotenství, protože pro ně žena, budoucí matka, ztratila atraktivitu, což mi přijde naprosto patologické. V případě, že má žena normální fyziologické těhotenství, tak je potřeba říct, že sex k němu patří,“ říká psycholožka a sexuoložka doc. Laura Janáčková.

Až 84 % žen, matek, dává sex svému muži jako odměnu za pomoc v domácnosti. A 80 % českých žen někdy v životě předstíralo orgasmus. Ještě stále platí, že každý druhý sezdaný pár se rozvádí, k čemuž problémy partnerů v intimním životě přispívají. Čísla, která dokazují problém v posteli u párů, které mají děti, jsou alarmující.

„Ještě předtím, než si pořizujeme děti, bychom měli mluvit o tom, jaká je naše sexuální apetence, protože ta je málokdy u páru stejná. Já se často setkávám s páry, kdy u muže je vyšší a u ženy nižší, a tam je potřeba najít tu správnou cestu, jak s tím zacházet. Aby pak nedošlo k tomu, jak mi pak ti muži říkají, že si vzali dračici – a to je ta doba zamilovanosti. Aby se miminku neublížilo, tak není nic. Po tom následuje rok kojení, to není kvůli vyčerpání zase nic, a potom je milování za odměnu jednou za měsíc,“ uvádí Laura Janáčková.

Jakékoliv nucení se k sexu ale ničemu neprospívá, naopak to situaci zásadně zhoršuje. Sex je fyziologická potřeba a nátlak vyvolává odpor k partnerovi.

„Nelze budovat vztah bez toho, abychom vnímali sami sebe jako partnery. Jsme trojúhelník, já, ty a dítě. A jestliže budeme žít já, ty a dítě pořád dokola, tak to znamená, že nebudujeme vztah mezi já a ty. A postupem času to vyhoří, ztrácejí se společné zážitky těch dvou, na čemž stojí intimita. A mimo jiné, základ toho, aby sex fungoval, je pořád a jedině orgasmus ženy. Čímž pádem je na čase, aby žena začala komunikovat, aby začala mluvit s mužem a naučila ho jí ten orgasmus udělat. Potom se jí sex bude líbit a bude se chtít opět brzy milovat, jinak není důvod, proč by takovou aktivitu dělala.“

Poslechněte si celý rozhovor o sexu v těhotenství a v mateřství/rodičovství s Laurou Janáčkovou v Automatkách.

autor: Barbora Sedláčková
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.