Automatky s Lenkou Eckertovou: Maminky, neodkládejte děti k elektronickým zařízením

7. říjen 2015

Užívání internetu skrývá mnoho problémů a rizik. Abychom před nimi ochránili naše děti, musíme je nejdříve znát my, dospělí. Další díl Automatek s autorkou knihy Hustej INTERNET Lenkou Eckertovou je nejen o digitální gramotnosti a kyberšikaně.

„Konzumace obsahu na internetu je balík potencionálních problémů. Nejdůležitější je používat selský rozum. Představte si, že fotku, kterou třeba umisťujete na sociální síť, vystavíte v reálném světě na nástěnce ve škole nebo ve školce, jak vám asi bude?“ říká Lenka Eckertová.

V souvislosti s internetovými problémy se nejčastěji zmiňuje kyberšikana. „Je to nejrozšířenější forma, jak ubližovat. Ve své praxi jsem se setkala s ubližováním učitelům jak ze strany dětí, tak kolegů. Co se týká šikany mezi dětmi, jedná se většinou o nezvládnutý žert. O nějaký vtípek, zneužití zpočátku nevinné informace, která posléze dětem přeroste přes hlavu, protože ji někdo hromadně nasdílí. Nebo rozmázne způsobem, který se oběti hluboce nelíbí, je z toho zdeptaná,“ odpovídá.

Čtěte také

Podle Lenky Eckertové se tomuto druhu ubližování nedá úplně zabránit a musíme být připraveni, že se s nějakou formou setkáme. A děti by měly být vybaveny informacemi, jakým způsobem na kyberšikanu reagovat.

Užívání elektronických zařízení může způsobovat i závislostní chování. Proto se dětem školního věku rozhodně nedoporučuje smartphone, ale tlačítkový mobil. „Nedoporučuji maminkám, aby odkládaly děti k jakémukoliv elektronickému zařízení v momentě, kdy se jim nechce vymýšlet zábava. Časem se jim to vymstí. Dítě, které nemá správné podněty, nehraje si s hračkami, na něž musí sahat rukama, neprobírá se pískem, neosahává si pexeso a místo toho jenom posouvá prstík po tabletu, může mít problémy s jemnou motorikou, s očima, se zády,“ upozorňuje Lenka Eckertová.

Pokud vás zajímá více o problematice dětí na internetu, poslechněte si celý rozhovor. Lenka Eckertová v něm dává užitečné rady, ale i informace o rizikové skupině, která se uchyluje ke kyberprostoru jako k náhradnímu světu. Jsou to zejména mladí muži a kluci. Proč? Více se dozvíte v Automatkách.

autor: Barbora Sedláčková
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.