Automatky s Lilianou Mikhnevich: Strach z uprchlíků v Česku je přirozený

24. červen 2015

Strach z přistěhovalců a kvóty jsou aktuálním tématem českých médií. Jak se u nás žije přistěhovalcům a jejich dětem? Do Automatek přijala pozvání vdaná matka dvou dětí, dokumentaristka a režisérka, původem z Dagestánu – Liliana Mikhnevich.

„Přijela jsem v 15 letech a nebylo to moje rozhodnutí, ale rozhodnutí mojí matky. Chtěla, abych dostala vzdělání, a kvůli mně se odstěhovala do České republiky. Byla tanečnice, procestovala půl světa a známí ze souboru jí tehdy slíbili pomoc,“ říká Liliana, která se vdala v Česku, ale nevzala si Čecha. „Můj manžel pochází z Minsku. Tehdy s kamarády skončili univerzitu a v Bělorusku nebyla žádná práce, tak se vypravili sem. Dělali takovou tu ‚podřadnou práci‘ někde na poli, ale protože byli chytří a podnikaví, tak si založili firmu a začali podnikat,“ říká.

V Česku žije kolem 30 tisíc Rusů a Liliana poznamenává, že rusky mluvící člověk nemusí být Rusem, protože celý postsovětský systém mluví rusky. „I když nejsem Ruska, mojí mateřštinou je ruský jazyk. Jsem z pomíchané rodiny, moje babička byla Běloruska a u nás doma se mluvilo rusky. V ostatních rodinách v Dagestánu se převážně rusky nemluví. Je tam přes 30 národností a každá má svůj jazyk, proto je dorozumívacím jazykem ruština,“ vysvětluje. I se svými dětmi mluví Liliana rusky a výraznou nesnášenlivost mezi Čechy nepozoruje. „Občas se mi stávaly věci, které jsem dříve intenzivně prožívala, měla jsem několikadenní deprese, teď už to ale nechávám být.“

A proč k nám přichází lidé z rusky mluvících zemí? „Mám zkušenost, že několik mých známých odjelo zpět do Ruska za prací, ale znám i jednu rodinu, která přijela po narození dítěte, protože si to mohla dovolit. V Moskvě není vychovávání dětí úplně pohodlné, protože všude je strašně moc lidí, nemůžete jít třeba s kočárkem po chodníku, protože se tam nevejdete, jsou tam auta. Aut je hodně, protože lidí je hodně. Otec rodiny, o které mluvím, je webový designér a může pracovat odkudkoliv. A oni tak cestují. Jednou jsou v Thajsku, jednou v Praze a tak různě,“ říká Liliana Mikhnevich.

V dalším dílu Automatek se dozvíte, nejen co musí podstoupit dítě přistěhovalců narozené v České republice, ale i to, jak vidí situaci v Rusku a na Ukrajině žena, která bedlivě sleduje dění v originálním znění.

autor: Barbora Sedláčková
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.