Babetta Boys o cestě do rumunského Banátu a zpět: „I dron je rychlejší než babetta“

11. září 2018

Původně chtěli projet Vietnam na mopedech. Další plán byla cesta škodovkou 1203 na Kavkaz, a nakonec z toho vyšly vítězně Babetty 210 a rumunský Banát. Alex, Petr, Lukáš a Kuba mají rádi výzvy i řešení nečekaných problémů, a proto po půlročních přípravách nasedli v červenci do sedel a vydali se do Rumunska a zase zpátky. I to, proč se nakonec vrátili na voru, prozradí v dokumentu, který z cesty natočili a který bude mít premiéru v prosinci v pražském kině Ponrepo.

„Babetty to vyhrály mimo jiné i proto, že se dají řídit s průkazem skupiny B. A velkou roli hrála i finanční stránka,“ shodují se Alex, Petr a Lukáš ve studiu hned na začátku rozhovoru. Nepřítomný, protože školu dohánějící, čtvrtý člen výpravy Kuba coby technicky nejzdatnější člen zařídil kompletní repas strojů, výbrus motorů i sehnání náhradních dílů, a přestože před začátkem cesty nikdo kromě něj neměl na babettách odježděno prakticky nic, vydala se čtveřice 14. července na cestu do Banátu.

Trasu sice měli naplánovanou, ale kvůli poruchovosti strojů se prakticky neustále měnila za pochodu. „Jsme přesvědčeni o tom, že babetta má vlastní duši. Může se stát, že na konci dne bezdůvodně přestane jet a nechytne, ať se člověk snaží sebevíc. A ráno najednou bez problémů nastartuje a jede dalších pět hodin,“ směje se trojice ve studiu a s nadsázkou dodává, že kdyby se babetta nechala přes noc ve vakuu, nebude ráno ve stejném stavu jako večer předtím. Původní časový harmonogram také hned na začátku výpravy zkomplikovala Jakubova akutní střevní nemoc, kvůli které musel strávit tři dny na kapačkách v nemocnici, a tak čtveřice chtě nechtě nabrala časový skluz už v prvním týdnu.

Jestliže Jakub byl hlavním technikem výpravy, Alex se zase staral o filmování, které je jeho koníčkem. Čtveřice s sebou na babettách vezla i drona, který byl ve výsledku také rychlejší než samotné babetty. Záběry z něj se prý ale povedly a důkaz bude k vidění na premiéře výsledného dokumentu z celé cesty, která se uskuteční 14. prosince v pražském kině Ponrepo.

Jaké byly vrcholy cesty jednotlivých členů? Čím si je získal rumunský Banát? A mají Babetta Boys další cestovatelské plány? Poslechněte si celý rozhovor!

Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.