Bad Vibes & Neon Signs. Mléčné zuby Suki Waterhouse, temné požehnání od Palmistry a Drake na mizině

9. listopad 2022
Topinky

Je současný pop pomíjivý (a zcela nezbytný) jako mléčné zuby? Vyžaduje skládání hudby spíš pocit osobní spokojenosti nebo tu pravou inspiraci přináší výhradně neštěstí? A baví nás víc bastard žvýkačkového popu s dancehallem, post-grunge nebo mix scandi atmosféry s housem? Odpovědi najdete jako vždy v Topinkách.

Suki Waterhouse - Neon Signs

Credits: Alice Suki Waterhouse, Jules Apollinaire, Natalie Findlay, Lisa Luxx
Label: Sub Pop
Album: Milk Teeth EP

Třicetiletá londýnská zpěvačka Suki Waterhouse před lety prorazila nejprve jako herečka a modelka, nicméně letos dala svým debutem I Can’t Let Go (vydaném na kultovním labelu Sub Pop) jasně najevo, že s ní máme počítat především jako s nebojácnou introspektivní umělkyní. Navzdory silným inspiracím tvorbou Lany Del Rey nebo kapely Mazzy Star si Suki postupně buduje vlastní, výrazně emotivní sound, který rozvíjí i na nejnovějším EPčku Milk’s Teeth, jehož symbolický titul evokuje koncept mléčných zubů jako stavebních kamenů pro dospělost – pomíjivých a nezbytných. Působivé minialbum tvoří skladby z počátku její hudební kariéry, které doplňuje ještě nikdy nevydaný track Neon Signs, jenž Suki představuje v její asi nejpunkovější poloze. A právě tenhle chytlavý post-grungový banger, který celé EP otevírá a potvrzuje, že psaní o vlastních (nejen) vztahových traumatech z minulosti je zásadní součástí jejího osobního růstu, posíláme do našeho neonového playlistu.

Drake & 21 Savage - Broke Boys

Credits: Aubrey Drake Graham, Shéyaa Bin Abraham-Joseph, Brytavious Chambers, Jack Uriah, Wesley Glass, Rafael Brown
Label: OVO / Republic
Album: Her Loss

Kanadský hitparádový přeborník Drake už letos jednu desku vydal, taneční hudbou ovlivněná Honestly, Nevermind ale sklidila spíše rozpačité reakce. Jediným výrazným hitem byl track Jimmy Cooks, který doputoval v USA na číslo jedna a k tomu mu pomohl 21 Savage v roli hosta. O necelý půlrok později vydali Drake a 21 Savage celé společné album Her Loss. Vrací se na něm k trapu a Drake zase po delší době zní, jako že ho baví dělat hudbu. Stinnou stránkou desky jsou zbytečné útoky na Megan Thee Stallion nebo Serenu Williams, za které ho časopis Rolling Stone nazval “sebestředným idiotem, který odmítá vyrůst”. Z nadupané kolekce vybíráme track Broke Boys, který produkovali Tay Keith a Wheezy.

Palmistry - Bad Vibes ft. Isabella Lovestory

Credits: Benjamin Keating, Isabella Rivera, Benjamin Reichwald, Lucio Westmoreland
Label: self-released
Album: Tinkerbell

V Londýně usazený producent Palmistry vydal na konci října nečekaně své nové album. Nahrávka nazvaná Tinkerbell má deset tracků, ale trvá sotva patnáct minut. Písně často připomínají jen rychle nahozené fragmenty, je v nich ale zároveň i něco hodně syrového a autentického. Palmistry má na desce i zajímavá jména jako jsou Yung Lean, Triad God nebo Nation. Nejblíž, jak se na albu dostal k bangeru, je skladba Bad Vibes, kde hostuje švédský rapper a producent Bladee z kolektivu  Drain Gang a zpěvačka z Hondurasu Isabella Lovestory, která se pohybuje na reggaetonové scéně. „Jsem požehnanej, ale mám špatný vibes,“ konstatuje Bladee v tracku, který kouzelně míchá žvýkačkový hyperpop s dancehallem.

Peking Duk - Spend It ft. Circa Waves

Credits: Reuben Styles, Adam Hyde, Kieran Shudall, Gustav Gällhagen, Jackson Brazier, Johan Gustafsson, Samuel Littlemore
Label: BMG
Album: Spend It single

Pro australské ceněné duo Peking Duk je typická spolupráce s nečekanými jmény. V posledních letech se tak na jejich tracích objevili The Wombats, Slayyter nebo švédská zpěvačka Elliphant. Nejinak tomu je i na novince Spend It, kde hostují liverpoolští indie-popoví hitmakeři Circa Waves. Ani jedno z těchto jmen není pro posluchače Radia Wave neznámé a my máme radost, že jejich skladba obsahuje přesně to, co umí obě formace nejlépe – euforickou atmosféru tvořenou chytlavou melodií a funky basou. Tentokrát ale hrají roli i ozvuky scandi popu, neboť výsledný sound tracku slyšitelně ovlivnily také pravidelné cesty hudebníků do Stockholmu...

Rachel Chinouriri - I’m Not Perfect (But I’m Trying)

Credits: Rachel Chinouriri, Glen Roberts, Rob Milton
Label: Parlophone
Album: I’m Not Perfect (But I’m Trying) single

Jsou skladby, u kterých stačí znát jen název. To je případ novinky anglické písničkářky Rachel Chinouriri, která vystihuje úsilí většiny z nás. Frustrující pocit poté doplnila v květnovém profilu pro britský The Guardian o informaci, že tvořit může jen tehdy, když není šťastná. Melancholické a přesto svižné hitovce tematizující snahu být dokonalý za každou cenu bezesporu sluší synthpopový kabát, který je zároveň zvukovým posunem od předchozích tří EPček, jež v posledních třech letech teprve čtyřiadvacetiletá hudebnice vydala. (Její hudbu můžete znát také z pozoruhodného seriálu I May Destroy You, do kterého si autorka a představitelka hlavní role Michaela Coen vybrala Rachelinu potemnělou spolupráci s producentem Subculture s názvem The River Bend.)

Fletcher - Suckerpunch

Credits: Cari Fletcher, Connor McDonough, Riley McDonough, Lowell Boland
Label: Capitol
Album: Girl Of My Dreams (Deluxe)

Před měsícem nás americká queer hudebnice Fletcher vzala na horskou dráhu emocí se svou deskou Girl Of My Dreams, se kterou se umístila v Top 15 amerického albového žebříčku. Dlouhohrající debut o třinácti stopách byl upřímným (i pichlavým) vhledem do jejího života a nyní dostane pozměněný tracklist se čtyřmi položkami navíc. Deluxová verze, jejíž vydání se dočkáme 18. listopadu, bude zahrnovat třeba loňský track Healing nebo euforickou novinku Suckerpunch, která putuje do naší rotace. V ní Fletcher podrobně popisuje stav pobláznění, který zažila při jednom konkrétním prvním rande v roce 2016. Osmadvacetiletá zpěvačka se má mimo jiné objevit také ve třetí řadě seriálu z produkce HBO Láska je láska: Generace Q.

Co Alešovi připomíná omáčka chimichurri? Pochopil Filip koncept mléčných zubů? A je dobré žít rychle ale intenzivně? Poslechněte si verbální přestřelku dua Stuchlý-Černý a všechno se dozvíte.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.