Balanc o nejdelší studii o štěstí. Spokojenost přináší dobré vztahy, začít musíme u vztahu k sobě

30. říjen 2018

„Vztahy s lidmi jsou výsledkem toho, jaký vztah máme sami k sobě,“ myslí si Vratislav Hlásek. V Balancu jsme tentokrát rozebírali vztahy mezi lidmi. Na Harvardské univerzitě začala v roce 1938 rozsáhlá studie, která zkoumala jak žít zdravý a šťastný život. Zahrnula témata zdraví, úspěchu, kariéry i manželství. Studie pokračuje dodnes a celkově je do ní zapojeno kolem třinácti stovek lidí.

Výzkumníci zjistili, že dobré vztahy byly pro štěstí důležitější než peníze, sláva, příslušnost do sociální skupiny a inteligence. Myslí se dobré vztahy s rodinou, s přáteli i s komunitou. „Fyziologická přirozenost našeho druhu vlastně očekává, že se narodí do větší skupiny lidí. Do vztahů a bezpečí. Neočekává, že se bude fixovat na jednoho nebo dva lidi. To bohužel naše děti nemají.“

Vratislav Hlásek se zajímá také o neurobiologii. Díky tomu vidí a poukazuje na rozpory mezi tím, jak je prý člověk od přírody nastaven, a tím, jak je uspořádána společnost. Na špatně chápané a vytvořené vztahy lidi prý často upozorní a donutí je měnit se až nějaká velká krize. Protože se v životě zaměřujeme na jeden hlavní vztah, tak si tím bráníme ve vlastní dospělosti, vytváříme si vztah závislý a čekáme, že nás učiní šťastným.

Pusťte si díl magazínu Balanc, který si jako téma vzal jednu z nejznámějších a nejdelších studií o lidském zdraví a štěstí.

autor: Petr Bouška
Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.