Balaton zabíjí moč, Havaj lidská blbost. Seriál Bílý lotos vás vezme na dovolenou plnou malých dramat a velkého chcípáctví

3. září 2021

„Členové japonské armády cestují časem k samurajům a učí je, jak bojovat pomocí tanků. Je to podle skutečných událostí,“ vzpomíná Tonda na svůj oblíbený snímek Časový posun a zesnulou hvězdu akčňáků Sonnyho Čibu. Vítek se zase vrací do dob, kdy byla kuna vysoko a Balaton neposkvrněný. „Kvalita vody v jezeře jde strmě dolů, močí do něj turisti. Starosta chce proto obnovit veřejné záchodky, aby zastavil růst hladiny fosforu.“ Čůrající lidé ho tu totiž ročně zanechají 1,2 tuny!

Člověk by se však kromě močení do vody měl podle pravidel hygienického minimalismu zdržet celkově jakéhokoli kontaktu s touto životadárnou tekutinou. „Lékař James Hamblin napsal knihu o tom, že se už 5 let nesprchoval,“ šokuje Tonda. „Prý nesmrdí. Jeho přítelkyně říká, že voní jako člověk,“ dodává Vítek a všichni ve studiu pochybují, zda je to pochvala. A rovnou se natruc vydávají cachtat na Havaj!

„Jeden z nejlepších seriálů tohohle roku,“ představuje Aleš euforicky novou minisérii Bílý lotos. „Mike White napsal scénář za měsíc, což je neuvěřitelný. Možná to potvrzuje teorii, že když má někdo nůž na krku, vydá ze sebe to nejlepší. Na mě to aspoň funguje,“ skládá tvůrci poklonu.

„Mimochodem, White je finalista soutěže Survivor! Pár let zpátky se dostal do finále, ale bohužel mu vítězství uteklo. Myslím, že tahle zkušenost ho zformovala tak, že to dokázal dát za měsíc,“ doplňuje Tonda důležité souvislosti.

„Geniální a zároveň úplně jednoduchej nápad vzít luxusní dovolenkové letovisko a do něj narvat několik privilegovaných, především bílých lidí, kteří tam zažívají svoje malý osobní pekla. To je rámec, kterej seriálu strašně sluší a je skvěle vytěženej,“ chválí Vítek.

„Výtečnej satirickej hejt na white priviledge, kde ale nezůstává ušetřenej vůbec nikdo. Brutálně návykový, ale zároveň bolavý a diskomfortní,“ hodnotí Aleš, který by minimálně prvním čtyřem dílům série udělil 110 % ze 100.

Užil si Vítek lotosové chcípáctví jako příjemnou terapii? Kolik flákot během své kariéry masového Houdiniho ukradl z ostravské velkoprodejny Aleš? Uživí se Tonda prodejem zaprděných lízátek? Jak by šly bývaly na odbyt na festivalu Woodstock 99? Kolik desítek prstenů nosí na rukách Tomáš Stejskal? Koho chce vykostit Aquaman v novém akčním dramatu Sweet Girl? A kde se dají exkluzivně pořídit bankovky s podobiznou Jiřiny Bohdalové? Poslechněte si Čelisti a těšte se na sobotní vysílání záznamu talkshow z Letní filmové školy v Uherském Hradišti!

autoři: Aleš Stuchlý , Vít Schmarc , Antonín Tesař , Tereza Kunderová
Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.