Basketbalistka Kateřina Elhotová: Angažmá v cizině nezatracuju, syn je však na prvním místě

21. září 2018
Rozhovor VR a MM

„Když jsem zjistila, že jsem těhotná, úplně jsem nevěděla, jak to bude s basketbalem. Záleželo na mém těle. Také na tom, jestli se budu moct vrátit, na synovi… Uvnitř jsem ale celou dobu cítila, že je vše na té správné cestě,“ říká o svých posledních dvou letech, ve kterých se mimo jiné kvůli nečekanému těhotenství vyvázala z vysněné smlouvy v prestižní americké WNBA, aktuálně nejlepší česká basketbalistka Kateřina Elhotová.

„Kromě Ameriky mě láká třeba Španělsko, Itálie. Hlavně tam musí být teplo. Nabídka do WNBA přišla od mého agenta i loni, ale neměla jsem na to sílu. Syn je teď už větší, vydrží beze mě delší dobu. Rodiče ho můžou pohlídat a já mám tak více času na regeneraci, na kterou poslední rok kvůli malému zkrátka nebyl čas,“ vysvětluje Kateřina Elhotová.

Kateřina Elhotová (28 let) pochází z Prahy, od roku 2006 je kmenovou hráčkou basketbalového týmu USK Praha, se kterým letos v květnu získala svůj devátý titul v české ženské basketbalové lize. Se stejným klubem vyhrála v roce 2015 i prestižní Euroligu. V reprezentaci momentálně nastupuje jako kapitánka a může se pyšnit titulem vicemistryně světa z roku 2010. V sezóně 2015/2016 byla Českou basketbalovou federací zvolena basketbalistkou sezóny a tento úspěch zopakovala i za sezónu minulou.

V týmu USK Praha máte několik hráček z ciziny. Proč sem do české ligy jezdí například taková Američanka, která má na dosah prestižní WNBA?

V Americe se sezóna hraje od května do září, u nás naopak od září do května. Těch důvodů je víc. Některé jsou zvyklé na tu celosezónní vytíženost, jiné si sem přijedou přivydělat peníze a svým způsobem i odpočinout. Basketbal v Evropě není tak fyzicky náročný jako ten americký. Pro některé je motivací i atraktivní Euroliga.

Titul s USK jste v české ženské basketbalové lize vyhrály po osmé v řadě. Jak se hledá motivace v zápasech se soupeři, které porážíte klidně
i s padesátibodovým rozdílem?

Člověk si tu převahu nemůže připouštět. Každá z nás se k těm zápasům v lize snaží přistupovat stejně jako k zápasům v Eurolize. Je pravda, že někdy si vyzkoušíme nové věci z tréninku. Akce, které bychom si v těžších zápasech třeba nedovolily. Navíc v těchto zápasech zjistíme, co můžeme jedna od druhé čekat. Není však pochyb o tom, že jako průprava pro Euroligu by pro nás byly lepší těžší zápasy.

Měla jsi v záloze nějaká zadní vrátka pro případ, že by nevyšla basketbalová kariéra?

Kvůli lásce k pohybu bych se zřejmě věnovala jinému sportu. Já jsem nadšená z beach volleyballu. Vlastně to holkám závidím. Jsou neustále v plavkách, jsou pěkně opálené. Na vysoké škole jsem mimochodem stále přihlášená a doufám, že se jednou vybičuju k tomu, abych ji dodělala. Vím, že je to potřeba. Mě vždy bavilo poznávat, učit se nové věci. Teď mi to chybí, život je u mě momentálně jen o basketbalu a o péči o syna. Doufám, že se už brzy dostanu k takové činnosti, při které budu svůj mozek víc zatěžovat.

Jak se komunikuje v mezinárodní šatně USK Praha a jsou hráčky kamarádky i mimo palubovku? Jaké to je hrát ve stejném klubu a stejné reprezentaci se svou sestrou? Její otevřená zpověď o domácím násilí na webu bezfrazi.cz, co ji k tomu vedlo? Preferuje spíše koučink od trenéra, nebo od trenérky? Jak zvýšit sledovanost českému basketbalu a proč je tento sport neustále ve stínu fotbalu nebo hokeje? Poslechněte si v rozhovoru Martina Minhy s Katkou Elhotovou.

autor: Martin Minha
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.