Bavit se beze smyslu! Paralelní světy svými tracky otevírají Metro Boomin, Bully, Terra a Baby Keem

7. červen 2023

Bratranci Baby Keem a Kendrick Lamar po loňském turné znovu spojili síly a znenadání vydali singl The Hillbillies. Jeden z nejvyhledávanějších hiphopových producentů Metro Boomin má zase na svědomí soundtrack k animovanému blockbusteru se Spider-Manem. Bývalý progamer Kid Milli míchá korejštinu s angličtinou a oslavuje nezřízený rapový život na nové desce BEIGE a v rotaci Radia Wave nezapomínáme ani na kytary díky hlučné meditaci nashvillské hudebnice Bully. Have Fun!

Baby Keem & Kendrick Lamar - The Hillbillies

Credits: Hykeem Jamaal Carter Jr., Kendrick Lamar Duckworth, Justin Vernon, Kacy Hill, Jim-E Stack, BJ Burton, Rob Moose, Michael Lewis, Alabaster dePlume, Giane Chenheu
Label: pgLang / Columbia
Album: The Hillbillies single

Bratranci jak se patří. Baby Keem a Kendrick Lamar spolu vloni odjeli turné, teď se znovu objevují na společném tracku The Hillbillies. Je to už jejich pátý společný a vyloučené prý není ani celé společné album, což Baby Keem nedávno potvrdil v rozhovoru při předávání cen Grammy. The Hillbillies sampluje tři roky starý singl Bon Ivera PDLIF, a v klipu, který patrně vznikl na turné The Big Steppers, se objevuje třeba Tyler, The Creator. Pozorní fanoušci si všimli, že Tyler má v klipu odznáček Camp Flog Gnaw 2023, čímž světu oznámil, že se po covidové pauze vrací hudební festival organizovaný jeho partičkou Odd Future. Festival konaný v listopadu se následně, ještě před oznámením jediného jména v lineupu, během několika hodin vyprodal. 

Bully - Lose You ft. Soccer Mommy

Credits: Alicia Bognanno, Justin Thomas Daly, Sophia Regina Allison
Label: Sub Pop
Album: Lucky For You

„Tak jako tak jednou všechno ztratím,“ zpívá v tracku Lose You nashvilleská hudebnice Alicia Bognanno vystupující (už od roku 2013) pod pseudonymem Bully. Singl z nového alba Lucky For You, o kterém se v recenzích mluví jako o jednom z nejzajímavějších kytarových alb letošního roku, se veze na vlně revivalu žánrů jako je grunge nebo pop punk a nabízí hlučnou meditaci o nevyhnutelnosti ztráty v životě. Žačka producentské rockové legendy Steva Albiniho tu za vokální asistence nashvillské sousedky Soccer Mommy oplakává smrt svého milovaného psa Mezziho, s čímž plně soucítíme a posíláme headbang do zvířecího nebe.

Kid Milli - HONDA !

Credits: Choi Won-jae, Coa White, Raf Sandou, wnsday
Label: Indigo
Album: BEIGE

Ještě než se Kid Milli stal populárním rapperem, věnoval se profesionálně progamingu ve hře StarCraft. Jeho rapovou kariéru odstartovala v roce 2018 sedmá řada rapové talentové soutěže Show Me the Money, která je v Jižní Koreji zodpovědná za růst zájmu o domácí hip hop. Kid Milli tam skončil na třetím místě a následně začal vydávat desky. Novinka BEIGE jeho třetí dlouhohrající album, má ale v diskografii i řadu EPček. Track HONDA ! míchá korejštinu s angličtinou a oslavuje nezřízený rapový život.

Terra & Kewu - Sugar

Credits: Tereza Pištěláková, Mikuláš Příhoda
Label: Warner
Album: Sugar & Sleaze

Cukr a nechutnost! Zvukově kontrastní hyperpop servíruje duo Terra & Kewu, kteří se po vydání několika singlů hlásí o slovo s dlouhohrajícím debutem Sugar & Sleaze. Ani jeden z nich není na tuzemské scéně nováčkem, zpěvačka Terra má za sebou výhru ve Startéru 2020, dvě EPčka a několik singlů. Kewu je etablovaný producent a DJ (působí například v Kiki House of Velvet), kterého můžete znát i jako polovinu moderátorského dua hudebního pořadu Flám. „Záleží mi na tom, abych svůj příběh vyprávěla autenticky,“ říká Terra. Na albu se věnuje tématům lásky, pomsty, self-confidence a party života. Autenticita je cítit i z produkce Kewua, který si bere inspiraci z žánrů jako disco, post club, jersey a gabber. Do našeho playlistu míří taneční track Sugar.

CMAT - Have Fun!

Credits: Ciara Thompson, Rob Milton, Matias Tellez
Label: self-released
Album: Crazymad

Do playlistu Radia Wave přinese pohodu irská popová zpěvačka a skladatelka Ciara Mary-Alice Thompson, která si raději říká zkráceně CMAT. Její nové album Crazymad už teď budí velká očekávání a není se čemu divit. Pilotní singl Whatever's Inconvenient, stejně jako novinka Have Fun!, nabízí nečekaně svěží kombinaci klavíru, smyčců, středního tempa, funky basy a drzého textu, který připomíná to nejlepší z dílny Lily Allen nebo Spoon. „Je to píseň o divocích papoušcích, kteří žijí v Londýně, ale je to také píseň o tom, jak se vyrovnat s rozchodem a přenést se přes citovou slepou uličku. I když druhému člověku nechcete nebo nemůžete odpustit jeho činy. Asi je to píseň o tom, že věci v životě nikdy nejsou uspokojivé a nedávají smysl, ale přesto existují a my z nich musíme vytěžit to nejlepší. A bavit se,“ říká v tiskové zprávě CMAT a my se vším souhlasíme.

Metro Boomin, A$AP Rocky & Roisee - Am I Dreaming

Credits: Landon Wayne, Leland Wayne, Mike Dean, Peter Lee Johnson, Rakim Mayers, Uriel Bush
Label: Republic
Album: Metro Boomin Presents Spider-Man: Across the Spider Verse

Na konci května vtrhl do kin animovaný film Spider-Man: Napříč paralelními světy a s ním se na streamovacích službách objevil i opulentní soundtrack s hudbou použitou ve filmu i jím inspirovanou. Měl ho na starost vyhledávaný hiphopový producent Metro Boomin a v tracklistu se to tudíž jen hemží velkými jmény z rapového světa. Ke slyšení jsou tu Future, Lil Wayne nebo Offset z Migos, ale třeba také James Blake nebo Wizkid. Zatím největší zájem ze soundtracku sklízí skladba Am I Dreaming, ve které se potkali newyorský rapper A$AP Rocky a zpěvačka Roisee. První jmenovaný nepotřebuje představovat, byť se poslední roky víc než rapu věnuje rodině, kterou má s Rihannou. Roisee se před třemi lety proslavila na TikToku rozchodovou baladou Never the 1 a následně podepsala smlouvu s velkou nahrávací společností. V Am I Dreaming zpívá v roli vnitřního hlasu Milese Moralese – hlavního hrdiny filmu Napříč paralelními světy.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.