„Bavit se s dětmi o vztahu s Romy je důležitější než memorovat názvy indických řek,“ říká výzkumnice

12. únor 2018

Vztah většinové společnosti k romské menšině se u nás dlouhodobě nezlepšuje. Jako nesympatickou ji označují tři čtvrtiny Čechů. Ani vzdělaní lidé se nebojí říct, že by nechtěli mít za souseda Roma. Uspokojivá čísla neposkytuje ani průzkum českého antisemitismu. Téma jsme probírali s výzkumnicí a lektorkou Ústavu pro studium totalitních režimů Karinou Hoření.

Šokující data nedávno zveřejnil server iRozhlas. Přes 20 procent lidí od 18 do 30 let tvrdí, že jsou jim Židé nesympatičtí. „První výzkum, který se věnuje antisemitismu, byl pořízen v roce 1946 a už tam byli mladí lidé v porovnání se starší generací k Židům nepřátelštější,“ říká Hoření. „Tento názor popisuje spíše distanci mladých lidí vůči světu obecně. Jejich radikální postoje často souvisí s osobními problémy žáků, kteří hledají své místo ve světě a jsou na společnost, do které mají vstoupit, naštvaní. S jejich skutečným vztahem k židovské kultuře to má společného jen málo. Může jít o způsob, jak vyjádřit své rebelství. Tuto tezi potvrzují i učitelé.“

Karina Hoření

Co se týče negativního postoje k Romům, je rozšířen naprosto masivně. Víc než 60 procent lidí, kteří pracují ve školství, říká, že nemá rádo Romy. „Problém vidím v nastavení vzdělávacího procesu,“ říká Hoření. „Od roku 2004, kdy byly v Česku zavedeny rámcové vzdělávací programy, prošlo naše školství sice významnou změnou, učitelé už dnes nemají za úkol pouze předat žákům učivo, je kladen důraz také na komunikační dovednosti. Objem učiva však nebyl nijak zredukován. To znamená, že veškerý čas, který učitel věnuje třeba diskuzi o vztahu s romskou komunitou, mu automaticky chybí v probírání další látky. Mělo by být jasně deklarováno, že důležitější než umět vyjmenovat řeky v Indii je strávit dvě hodiny diskuzí o tom, jaký máme vztah s romskou komunitou v okolí naší školy.“

Může něco změnit jednorázový vzdělávací program například na téma druhé světové války a holokaustu? A pořádají se podobné programy? Poslechněte si celý rozhovor.

autor: Matěj Samec
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.