Běhání mě nezajímá, proto kreslím závody, říká ilustrátor Janíček, který vyhrál Book in Progress

18. prosinec 2020

Cenu Book In Progress, kterou organizuje pražské inovační studio Dipozitiv, vyhrál letos ilustrátor Jindřich Janíček.

Cenu Book In Progress uděluje od loňska letenské studio Dipozitiv autorům obrazových knih, komiksů nebo textových knih s výrazným vizuálním zpracováním. Letošní vítěz, Jindřich Janíček, svého úspěchu využije k vydání souboru komiksů o slavných i překvapivých běžeckých závodech. Publikace má pracovní název B jako běžec. „B jako běžec bude souborné vydání komiksů o běhání, z nichž některé už vyšly jako příloha časopisu B. To je sice super, ale protože se moc nepotkávají s cílovkou tohoto specifického časopisu, chtěl bych je doplnit o některé další komiksové reportáže a dostat je k dalšímu publiku,” vysvětluje Jindřich Janíček, jemuž letošní vítězství v soutěži Book In Progess zajišťuje papír i další prostředky na vydání zmíněné publikace. 

„Ke spolupráci jsem byl přizván redaktory časopisu B, protože neběhám. Běh mě nezajímá, a tím pádem se v těch příbězích věnuju spíš než běhu různým souvislostem: kudy se běhá, jak dlouho to trvá, dobovým politickým událostem i osobním příběhům běžců,” popisuje Janíček. V knize by měla kromě komiksu z časopisu B být také fiktivní komiksová reportáž vytvořená podle filmu On The Edge, který vypráví o levicovém radikálovi a přespolním běžci, vyobcovaném kvůli jeho přesvědčení, který se připravuje na legendární závod.

Chystá se i kniha o kulturácích a zoo

Druhou cenu v soutěži Cenu Book In Progress získal spolek Architektura 489, který se věnuje popularizaci staveb postavených mezi lety 1948 a 1989, spolek zabodoval s projektem Kulturáky.

Kulturáky |  Domy kultury v české architektuře let 1948–89

„Kniha bude popisovat kulturní domy z architektonického i sociokulturního hlediska. Chceme tam mít i pohledy hudebníků, techniků a dalších lidí, kteří jimi prošli,” říká Pavlína Karbanová Krásná. „Vybrali jsme 30 staveb z celého Česka, teď je objíždíme, máme jich nafoceno asi 25. Chceme z toho mít živou knížku, která zachytí i koncerty, plesy… Zkrátka to, co znamená kulturák pro obec.”

Zoo Index Reader

Zvláštní ocenění, které spočívá v možnosti konzultovat postup další práce s porotou, získala Terezie Štindlová. Ta připravuje knížku Zoo Index Reader, která vzniká jako vyústění její školní prace a fungování instagramové komunity Zoo Index. „Zajímá mě minulost, současnost i budoucnost zoologických zahrad, které mě zpočátku zaujaly v designové a architektonické rovině. Vznikající kniha by měla přinášet materiál k různým souvisejícím tématům a směřovat k tomu, jaký a zda mají zoologické zahrady smysl. Či jaké jsou jejich alternativy,” uvádí Štindlová.

Rozhovor s loňskými vítězkami Klárou Vlasákovou a Julianou Chomovou, které svůj komiks Spiritistky nedávno odeslaly do tisku, si můžete poslechnout tady.  

Pořad připravila: Táňa Zabloudilová
Hudbu vybral: Václav Havelka
autor: Táňa Zabloudilová
Spustit audio

Související