Během Chalupeckého ve mně vrcholilo mužství, říká Matyáš Chochola. Jeho nová výstava mapuje dějiny lidstva

20. únor 2020

Matyáš Chochola, laureát Ceny Jindřicha Chalupeckého 2016, představí brzy velkou výstavu v Galerii moderního umění v Hradci Králové. Jmenuje se Dějiny lidstva a umělec v ní chce znázornit historii celé euroamerické kultury. „Všímám si toho, co se kolem nás děje. Když jsem si měl vybrat téma výstavy, nebyl jsem si jistej, jakým menším tématem se zabývat než tím jediným, který mě teď zajímá, což jsou dějiny našeho lidstva,“ vysvětluje v rozhovoru.

„Lidstvo si teď samo se sebou neví rady. Snažil jsem se mu pomoct tím, že mu předestírám obrazy kultur a mýtů, který tady byly před námi, který byly třeba hlubší a silnější než my. A taky z hlediska věčnosti trvaly déle, zatímco naše bytí tady je jako lusknutí prsty,“ říká Chochola, který chce ve svém rodném Hradci pomoci divákům výstavy k většímu nadhledu. „Ze všech dějin jsem se zabýval jen tím, co mě bavilo, co ke mně samo přišlo,“ dodává.

Rok 2020 je podle něj tím pravým momentem na reflexi naší historie. „Ta chvíle je teď, je za pět dvanáct. Jako umělec neřeknu proč, ale cítím, že se naplňuje nějaká éra. Proto je hezké se na naši kulturu zpětně podívat a začít přemýšlet o budování nové,“ říká výtvarník, který se rád pohybuje na hranici korektnosti a za ní a v roce 2016 způsobil velký poprask několika mediálními výstupy, ve kterých například označil ženy za povrchní. „To bylo vyňaté z kontextu,“ hájí se Chochola, který si ale uvědomuje, že jeho tendence neustále šokovat změnila za posledních několik let svoji podobu.

„Na hranu a za ní jdu neustále, ale myslím, že se to díky nějaké vyzrálosti posouvá do nepopsatelné podoby, kterou bude možné reflektovat za pár let. Během Ceny Jindřicha Chalupeckého ve mně vrcholil nějaký machismus, maximální mužství, který jsem chtěl předat, dát ho ze sebe ven. Ukázalo se, že se to nesetkalo s pochopením,“ uvědomuje si umělec, který za svoje téma nepovažuje machismus, ale mužství.

Co podle Matyáše Chocholy znamená a obsahuje mužství? Proč je Chochola 2016 někdo jiný než Chochola 2020? A jak se bude jmenovat jeho nová kniha? Poslechněte si celý rozhovor.

autor: vis
Spustit audio

Související