Beton, tvárnice a nehoblovaná prkna. Základní materiály neodvádí od toho, co je na stavbě podstatné, říká architekt Žalský

9. červen 2020

Jan Žalský s kolegy navrhl vietnamský obchod na sídlišti v Seči a pár dalších budov, jaké architekti obvykle nenavrhují. Třeba také sídlo malé firmy, která montuje klimatizace, na okraji Pardubic. Anebo záchodky na tábořišti v obci Běstvina. O všech je řeč v tomto Bourání, protože studio Žalský architekti i do takových zadání vnáší nekompromisní koncepční uvažování a syrovou estetiku. Architekti se ale samozřejmě věnují také obvyklejším zakázkám.

Jejich poslední prací je expozice v novém Muzeu věžáků. Nachází se v Kladně a přibližuje příběh tamních šesti věžových domů na sídlišti Rozdělov. Nejsou to ovšem sídlištní věžáky, jak je známe, jde o vrchol poválečného bydlení. „Lidé, kteří tam přišli, museli být ohromení. Vždyť je to jak Chicago,“ říká Jan Žalský.

Jan Žalský

Architekti navrhli všechny části muzea rozmístěné ve věžovém domě: patří k nim vstupní hala, jeden z bytů, výstava o dějinách věžáků a bunkr. Navržena byla také vyhlídková konstrukce na střešní terase, která by návštěvníkům umožnila vystoupat ještě nad střechu. K její realizaci zatím ale nedošlo.

Jan Žalský je architekt, který má rád beton, neomítnuté tvárnice a nehoblovaná prkna. Tyhle základní materiály neodvádí od toho, co je na stavbě podstatné, říká. Jako architekt svou energii radši věnuje fungující koncepci než povrchovým materiálům. Tendence nepřikrášlovat a hledat podstatu je pro studio Žalský architekti typická.

Cesta ke zmiňované podstatě vede přes modely. V ateliéru mají dílnu a ke každé stavbě spoustu variant z polystyrenu. Modelům věří víc než vizualizacím, které se snadno změní v nástroj manipulace. „Už kolikrát jsem slyšel něco jako ‚pane architekte udělejte to na vizualizaci menší, ať to projde na úřadě‘‎,“ říká.

S Janem Žalským jsme si povídali v zahrádkářské kolonii v pražské Libni, takže přišla řeč i na výstavbu na Libeňském ostrově, na památkáře, zeleň i bourání, které je stejně důležité jako nové projekty. To a mnohé další si poslechněte v novém dílu pořadu.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.