Bez přátel a bez skrupulí. Raketový start zahajují instinktivní singly od M83, Mora Michelle i Aiko

18. leden 2023
Topinky

„Nemám už žádný přátele, jsem osamělá,“ zpívá Mora Michelle v novém singlu, soudě dle hudby to ale až tak horké nebude. Podobně přehnané, už ale o dost sebevědomější proklamace slyšíme od rappera, který si říká Armani White. Ten minimálně jednoho přítele má, je jím Denzel Curry. Mezi novinkovými tracky nechybí ani soundtrack ke startu raketoplánu od M83 nebo silně instinktivní singl od vítězky Czechingu Aiko. No Friends! Still Goated!

Armani White - Goated ft. Denzel Curry

Credits: Enoch Tolbert, Denzel Curry, Kenneth Cunningham Jr., Myles Moraites
Label: Def Jam
Album: Goated single

Filadelfský rapper Armani White vloni zažil velký průlom, když jeho skladba Billie Eilish vystřelila jako virální hit a dostala ho i do americké hitparády. White nyní na úspěšný singl navazuje novinkou Goated a rozhodně ukazuje, že to nebyla jen náhoda. Rapuje tady o svém novém postavení hvězdy a jak si ho užívá, byť proklamace o tom, že je nejlepší rapper všech dob jsou možná trochu předčasné. Po jeho boku se v tracku objevuje floridský klasik Denzel Curry, který loni vydal velmi chválenou desku Melt My Eyez See Your Future. Na novou desku Armani Whitea si budeme asi muset ještě nějakou dobu počkat.

M83 - Oceans Niagara

Credits: Anthony Gonzales, Loïc Maurin, Joe Berry, Justin Meldal-Johnsen, Yann Gonzales
Label: M83 Recording / Virgin
Album: Fantasy

Mistr triumfálního elektropopového soundu a intergalaktické epiky Anthony Gonzalez aka M83 je konečně zpět. 17. března vydá francouzský skladatel, zpěvák a producent své deváté řadové album Fantasy, které (zdá se) bude jeho dalším technicolorovým soundtrackem ke startu vesmírného raketoplánu. První ochutnávkou z desky je singl Oceans Niagara sázející na euforickou kombinaci bombastických syntezátorů a vířících kytar, u níž má člověk pocit, že je hlavní postavou filmu, který ještě nebyl natočen.

„Při poslechu té písně si představuji, že lidé běží, rychle jedou nebo spolu létají v kosmických lodích. Je to esence pohybu vpřed, jako když požijete kouzelný lektvar, abyste objevili nové světy,“ říká k songu sám Gonzalez. Povznášející track, který vás zaplaví jako přílivová vlna, je tak trochu návratem k poetice alba Before The Dawn Heals Us – kaskády zvuku a emocí tu střídají klimatická crescenda a okamžiky čisté melodické extáze. Působivý klip k této skladbě vůbec poprvé natočil Gonzalezův bratr Yann, který ke zvolené stylizaci dodává: „Byla to pro mě skvělá šance podělit se o společné emoce z dětství a dospívání a skloubit odkazy k našim oblíbeným francouzsko-japonským anime, hororům, dětským filmům a podivným televizním pořadům z 80. a 90. let.“ Beyond Adventure!

Aiko - Instincts

Credits: Alena Shirmanová-Kostebelová, Steven Ansell
Label: Radio Wave
Album: Instincts single

Zpěvačka a songwriterka Aiko, čerstvá vítězka 10. ročníku exportního projektu Radia Wave Czeching, se tento týden představí na prestižním showcaseovém festivalu Eurosonic v Holandsku. Jen pár dnů před odjezdem jsme se od ní dočkali také vítězného videosinglu, pojmenovala ho Instincts, a jak název napovídá, vypráví o tom, že bychom měli naslouchat svému vnitřnímu hlasu a důvěřovat svým instinktům.

„Inspirovali jsme se beatem od Garryho Glittera z písně Rock 'n' Roll, který můžeme slyšet ve spoustě dalších písniček – jako třeba Black Skinhead od Kanyeho,“ říká Aiko o novince s burácejícími kytarami, o jejíž produkci se postaral Steven Ansell z brightonského dua Blood Red Shoes. „V posledních letech jsem se naučila naslouchat své intuici. Ať už se to týká vztahů, rozhodnutí zůstat v Británii i potom, co jsem dostudovala, nebo i nějakých menších každodenních rozhodnutí. Spoustu věcí dělám, protože to tak cítím,“ vysvětluje. To, že jí popisovaná životní strategie zatím vychází, naznačuje i doprovodný klip režiséra Ondřeje Urbance, který Aiko sleduje například jako nevěstu u oltáře.

Mora Michelle - No Friends

Credits: Morgan Michelle Thomas, Callan Searcy
Label: Tiredeyes
Album: Ordinary EP

„Nemám už žádný přátele, jsem osamělá,“ zpívá Mora Michelle ve skladbě No Friends, ale úplně depka to vlastně není. Losangeleská zpěvačka na konci loňského roku vydala své debutové EPčko Ordinary, které míchá R&B a funk s bělošským indie rockem a disponuje zvláštní zasněnou atmosférou. Tematicky se písně točí kolem zlomeného srdce a nejinak je to i s aktuálním singlem No Friends, který čerstvě dostal klipový kabátek. „Vzpomínky mě pořád straší v hlavě, ležím v posteli a přemýšlím, proč spolu nemluvíme,“ zpívá Mora Michelle, ale hudba naznačuje, že dlouho v depresích nezůstane.

Fata - Halo Monsieur

Credits: Flavia Paolini, Francesco Dibenedetto, Stefano Galiotta, Walter Mariano
Label: Pegasus
Album: Halo Monsieru single

V Itálii se v poslední době objevuje čím dál víc pozoruhodné hudby. Dalším důkazem je pulsující singl Halo Monsieur dvaadvacetileté rapperky z Říma, která si říká Fata. Ta má za sebou teprve pět singlů, ale už teď se těšíme na její první dlouhohrající desku, která by měla vyjít tento rok. Za skladbou kromě ní stojí i její pravidelný spolupracovník a tamější známý producent Suray. Svižný beat doplňuje i rázná flow, ve které Fata shrnuje vše podstatné: „I když jsem udělala spoustu chyb, jdu pořád svojí stejnou cestou.“ A tak je to správně.

21 Lil Harold - Ain’t On One ft. 21 Savage

Credits: Harold Glenn, Shéyaa Bin Abraham-Joseph, Ahmar Bailey
Label: Slaughter Gang / Epic
Album: After The Curse

21 Lil Harold je jedním z rapperů z atlantské crew Slaughter Gang, v jejímž čele stojí 21 Savage. Jedna z největších současných rapových hvězd se také objevuje na novém Lil Haroldově singlu Ain't On None, který vyšel minulý pátek na jeho desce After The Curse. Kromě Savage na ní hostují i další velká jména jako G Herbo, Young Nudy a Nardo Wick. „I keep two Glocks, sorry,“ tvrdí v něm 21 Lil Harold.

Návrat kterého hudebníka zní jako soundtrack ke startu raketoplánu? A co to znamená „kozit“? Poslechněte si verbální útoky hudebního dramaturga Aleše Stuchlého a redaktora Filipa Černého a všechno se dozvíte.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.