Bezdomovci v Ústí nad Labem zatím mají k dispozici sedm iglú k přečkání zimy. Tři z nich nabízí charita

28. únor 2019 12:17

Oblastní charita v Ústí nad Labem slavnostně převezme tři iglú pro bezdomovce. Ve městě jich tak bude celkem sedm, další totiž pořídilo město.

Tento nouzový přístřešek může zachránit lidský život. Jen vlastním teplem v něm člověk může oproti venku zvýšit teplotu o zhruba 15 ˚C.

Stejně jako charita dostala iglú darem od dárce, který si nepřeje zveřejnit jméno, tak i bezdomovci budou iglú dostávat.

„Je to materiál, který je spotřební – proleží se, protrhá se, a ani z hygienických důvodů nepůjde dát to iglú někomu dalšímu,“ vysvětlil ředitel ústecké charity Rostislav Domorák.

Ústecká charita získala tři iglú pro bezdomovce od dárce

Šéf azylového domu Samaritán Jakub Modes doplnil, jak budou vybírat lidi, kteří iglú dostanou.

„Budeme sondovat v terénu, kdo to nejvíc potřebuje. Ideální by bylo, kdybychom mohli pracovat s lidmi, kteří nemohou bydlet v našem azylovém domě. Zažádali by si, nebo bychom jim to dali s tím, že bychom věděli, kde to iglú je, abychom tam dál mohli docházet a s tím člověkem dál pracovat,“ vysvětlil Modes.

Letošní zima je poměrně milosrdná – pracovníci charity tak budou mít dost času vytipovat, komu iglú dají.

Další tři nouzové přístřešky pořídilo město za 15 tisíc korun

„Koupili jsme je pro účely krizového řízení. Oslovil jsem starosty obvodu, aby zvážili jejich nákup. Oni teď musí posoudit, zda to pro ně má smysl, nebo ne. Ta reakce je vesměs pozitivní, s výjimkou Neštěmic, které o nákupu iglú neuvažují,“ řekl náměstek primátora Tomáš Vlach z ANO.

Zájem vedení města o iglú vzbudil případ bezdomovkyně z Mariánské skály.

Paní Jitka má tři psy a s nimi do azylového domu nemůže. Dosud měla přístřešek u výměníku – od podobných zařízení ale strážníci bezdomovce vyhánějí, aby je neničili.

Spustit audio

Související