Bezpečné přistání podruhé. Seriál Letuška kombinuje osobní turbulence a špionážní thriller

9. červen 2022

Titulní hrdinka úspěšného seriálu z produkce HBO Cassie připomíná kámošku, kterou všichni máme nebo jsme ji kdysi znali. Je krásná, charismatická, zábavná a navzdory množství vypitého alkoholu se udrží na nohou až do rána. Životním stylem vzbuzuje závist, protože pracuje v oblacích, v první třídě mezinárodní letecké společnosti a na rande chodí v nejrůznějších světových metropolích.

V předchozí sezoně seriálu však Cassie musela rozřešit nejen tajemnou vraždu vlastního milence, ale taky nahlédnout ke kořenům svého alkoholismu. Druhá řada pak palčivě znázorňuje trable abstinující každodennosti, i když letuščino frenetické tempo nepolevuje a série špatných rozhodnutí trvá.

Tak trochu Hitchcockova blondýna

„Mám ráda, když věci nejsou uspořádaný,“ svěří se Cassie v pilotním dílu cestujícímu na sedadle 3C. Podnikatel a čtenář ruské klasiky Alex Sokolov ještě toho večera skončí v hrdinčině posteli. Ráno ale zastihne Cassie s pořádnou kocovinou a Sokolova s prořízlým hrdlem.

Dopracovat se přes děravé vzpomínky k událostem osudné noci představuje výzvu jak pro hrdinku, tak pro diváky. Zpočátku vnímáme ozvěny hitchcockovských motivů. Krásná blondýnka se postupně ztrácí v podivných přeludech a jako nevěrohodná vypravěčka zůstává naší jedinou průvodkyní ve snaze rozplést mezinárodní konspiraci. Seriál tak můžeme charakterizovat poněkud paradoxním spojením skotačivý špionážní thriller, protože od komedie náhle sklouzneme k napětí, z koktejlového rauše rovnou do tíživých vzpomínek, z reality přímo do bizarní romance s podříznutým milencem.

Čtěte také

I když Letuška nakonec svého vraha dopadne, jako největší záporák se nakonec ukáže Cassiina paměť. Nejen ta krátkodobá, proděravělá alkoholickými okny, ale i ta dlouhodobější, která dovede skutečnost patřičně načechrat nebo dokonce úplně ohnout. Hlavní hrdinka na svého otce vzpomíná jako na milého vtipálka, jenže právě on své desetileté dceři otevřel její první pivo a zadělal tak na spoustu pozdějších problémů.

Od špionážní zápletky a podivné lovestory stále pravidelněji přepínáme k osobnímu traumatu, s nímž se Cassie musí vypořádat stejně naléhavě jako s nájemným zabijákem. Těkavé příběhové priority i roztříštěný stav hrdinčiny mysli adekvátně podtrhuje tzv. splitscreen, který jednotný obraz rozdělí na několik paralelně probíhajících akcí.

Tak trochu Bugs Bunny

Z výše naznačeného vyplývá, že pokud vyžadujete soudržnost, přehlednost a rádi držíte prst na tepu dění, pak Letušku můžete směle vynechat. Jako tmel různorodých tendencí seriálu neslouží vyprávění, ale samotná Cassie. Tu naprosto jedinečným způsobem ztvárnila Kaley Cuoco, do té doby známá hlavně jako Penny z Teorie velkého třesku.

Hlavní hrdinka se svojí vodkou přiživenou manickou energií zprvu připomíná animovanou postavičku – pro všudypřítomný motiv králíků řekněme rovnou Bugse Bunnyho – spíš než podobně komplikované kolegyně současné seriálové produkce, například Arabellu z Můžu tě zničit nebo Nadiu Vulvokov z Russian Doll.

Stále složitější rozeznávání mezi realitou a vidinami Cassie upřímně děsí, stejně jako nutnost přiznat si a pojmenovat svá léty zažraná trápení. Právě tenhle spirálovitý sestup do duše jedné alkoholičky zábavně rozháraný seriál v důsledku ukotvuje a polidšťuje.

Čtěte také

Cuoco se svojí neuvěřitelně flexibilní tváří, která dovede proměnit výraz v mžiku vteřiny, s hlasem zběsile přeskakujícím od šepotu ke křiku a trhaně nekoordinovanými pohyby ztělesňuje epicentrum Letušky. Obě řady se soustředí na titulní postavu spíš než na vytváření soudržné a pevné zápletky.

Letuška tak nadále zůstává hlavně funkční one woman show. V aktuální sezoně dokonce víc než dřív, neboť namísto mrtvého milence ve své hlavě hrdinka potkává různé verze sebe sama: své dospívající, deprimované, sarkastické či usazené já. Zároveň jako by v abstinující Cassie něco umřelo – což je dost možná pocit, který permanentně zažívají všichni napravení alkoholici.

Vynikající Kaley Cuoco se vrací jako abstinující Cassie. Poslechněte si recenzi druhé řady seriálu Letuška.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.