Big Dick Energy a neonová broskev. Nové hudební přemety od Shygirl, Vince Staplese, Aurory či Lolo Zouaï

14. červenec 2021
Topinky

Hymnické letní bangery, euforický reggaeton, excentrické R&B i stoický rap. Červencová sestava singlů, které míří do naší rotace, ubíhá ve znamení žánrových kotrmelců. Když k tomu připočteme vysokooktanový bipolární pop nevyzpytatelné Lolo Zouaï, je vystaráno. Keep on Moving!

Shygirl – BDE ft. slowthai

Credits: Blane Muise, Sam Knowles, Tyron Kaymone Frampton
Label: Because Music
Album: BDE single

Vzkaz všem neschopným milencům posílá londýnská rapperka Shygirl v novém tracku BDE. Jeho název je akronymem spojení „big dick energy“, který zpopularizovala před třemi lety Ariana Grande – Shygirl nicméně potvrzuje, že tento stav se nemusí týkat jen mužů. Shygirl tady stejně jako na loňské desce Alias potvrzuje svoji pozici umělkyně, jejíž rap se dívá do budoucnosti, ostatně v její hudbě se ozývá duch rapperky Missy Elliott, na niž odkazuje v úvodu tracku. O produkci se postaral Karma Kid a v roli hosta přišel na pomoc britský floutek slowthai.

Vince Staples – Are You With That?

Credits: Vincent Staples, Jacob Reske, Kenneth Charles Blume III
Label: Blacksmith/Motown
Album: Vince Staples

Své nové bezejmenné album popisuje jeden z nejlepších rapperů současnosti Vince Staples jako dosud nejosobnější a právě tahle nově nalezená zranitelnost je jednou z největších předností desky. Ta sice postrádá chytlavost Vincových předchozích opusů a její kvality se vyjevují až při opakovaném poslechu, o to víc deep ale je: Staples, disponující naprosto výjimečnou kadencí, se tu opět projevuje jako mistr brilantně vystavěných příběhů gangsta násilí, existenční nouze, sociální nespravedlnosti i obyčejného lidského zla, které ale jakoby mimochodem koření ‚smartass‘ vtípky, bonmoty a hesly. Produkce od Kennyho Beatse je tentokrát úsporná, uniformní až stoická, ale nikdy nudná – nechybí jí rafinovanost ani bounce. My pro vás do playlistu vybíráme opener celé desky s názvem Are You With That?.

 

Lolo Zouaï – Galipette

Credits: Laureen Rebeha Zouaï, Stelios Phili
Label: RCA
Album: Galipette single

Ve Spojených státech usazená francouzská hudebnice Lolo Zouaï začíná přitahovat pozornost hudební kritiky a není se čemu divit. Po silné debutové desce High Highs to Low Lows (2019) a skvělém EP Beautiful Lies (2020) bude v zimě otvírat turné Duy Lipy a před pár dny představila nový singl Galipette – a je to solidní „kotrmelec“. Přemet francouzské lounge music ve vzduchu nejsoučasnější klubové hudby doplnila Zouaï ještě o gymnastický videoklip, za kterým stojí renomovaná režisérka Amber Grace Johnson (J. Cole, Kali Uchis, Rihanna).

 

SAINt JHN – Just For Me ft. SZA

Credits: Carlos St. John Phillips, Solána Imani Rowe, Pat Morrissey, Levi Lennox Malundama, Ryn Weaver
Label: WaterTower Music / Republic
Album: Space Jam: A New Legacy soundtrack

V polovině července vstoupil do kin snímek Space Jam: Nový začátek, který oživuje odkaz animované basketbalové komedie s Michaelem Jordanem z poloviny devadesátek. V hlavní roli se vedle animovaných postaviček z Looney Tunes nyní objevuje basketbalista LeBron James. Podobně jako před pětadvaceti lety i tentokrát se o soundtrack postaral výkvět afroamerických hvězd z kategorie hiphopu a R&B – ke slyšení jsou Lil Baby, Chance The Rapper nebo Lil Uzi Vert. O pilotní singl se nicméně postaral tandem SAINt JHN a SZA a od skladby Just For Me se čeká žebříčkový atak, přinejmenším v USA. R&B zpěvák SAINt JHN uspěl předloni se skladbou Roses, SZA letos poprvé bodovala v americké Top 10 s Good Days a momentálně se drží na vrcholu s Kiss Me More po boku Dojy Cat.

 

Aurora – Cure For Me

Credits: Aurora Aksnes, Magnus Skylstad
Label: Decca
Album: Cure For Me single

Norská popová hvězdička Aurora se nejen ve Skandinávii proslavila především dvěma platinovými alby All My Demons Greeting Me as a Friend (2016) a A Different Kind of Human – Step 2 (2019), ale díky festivalu Colours of Ostrava ji dobře zná i české publikum. Loni Aurora Aksnes nahrála titulní song k filmu The Secret Garden a teď přichází s povedeným singlem Cure For Me, k němuž si sama natočila i video. Track je předzvěstí nové desky, která vyjde ještě letos a my si ji příští rok budeme moci poslechnout i naživo: Aurora totiž zazáří 26. února 2022 v pražském Foru Karlín.

Snoh Aalegra – Neon Peach ft. Tyler, The Creator

Credits: Snoh Sheri Nowrozi, Tyler Okonma
Label: Artium/Roc Nation
Album: Temporary Highs In The Violet Skies

Snoh Aalegra je švédská zpěvačka a hudebnice usazená dlouhodobě v Los Angeles. Na urban scéně se pohybuje už skoro dekádu, zpívala na deskách Commona, Vince Staplese a ochrannou ruku nad ní držel Prince. Teprve loni ale dostala cenu Soul Train Music Awards za objev roku a podepsala na velké nahrávací značce. Na začátku letošního července Snoh Aalegra vydala svoji třetí studiovou desku Temporary Highs In The Violet Skies, na níž si jako obvykle všechnu hudbu obstarala sama. Hned ve dvou skladbách zde hostuje Tyler, The Creator, s nímž sdílí lásku k excentrickému R&B a funku. Singlová skladba Neon Peach originálně pojednává o rozpadajícím se vztahu.

 

Louis The Child – Keep On Moving ft. NEZ & Theophilus London

Credits: Robert Hauldren, Frederic Kenneth, Nesbitt Wesonga Jr., Theophilus London
Label: Interscope
Album: Euphoria EP

Chicagem odchované a nyní v Los Angeles usazené elektronické duo Louis The Child má za sebou spolupráce s předními jmény elektropopu i hiphopu, jako jsou Icona Pop nebo K.Flay. Po loňském studiovém debutu Here For Now, který letos vyšel i v deluxové verzi, se teď protagonisté projektu – Robby Hauldren a Freddy Kenneth – chystají navázat EPčkem Euphoria. I druhý ochutnávkový singl Keep On Moving, který je remixem tracku Keep Moving z jejich říjnového mixtapu Candy II, dokazuje, že se můžeme těšit na stadionům uzpůsobený vynalézavý taneční pop. Na hymnickém bangeru, který se jistě bude vyjímat na jejich připravované tour po Severní Americe, s Louis The Child spolupracovali brooklynský rapper s trinidadskými kořeny Theophilus London a multitalentovaný producent (a polovina producentského dua Nez & Rio) Nesbitt Wesonga Jr.

 

J Balvin & Skrillex – In Da Getto

Credits: José Álvaro Osorio Balvín, Sonny John Moore, Marco Masís, Lowell Dunbar, David Morales, Handel Tucker, Delta Bennett
Label: Sueños Globales
Album: In Da Getto single

Medellínský rodák a zpěvák J Balvin se v sedmnácti přestěhoval do Ameriky, kde se naučil anglicky – po návratu do své domoviny potom získal na popularitě vystupováním v tamních klubech. Dnes se může pyšnit třeba pěti cenami Billboard Latin Music Award a čtyřmi soškami Grammy. Ne nadarmo se mu přezdívá „princ reggaetonu“ – je jedním z nejprodávanějších latinskoamerických hudebníků, jako vůbec první Latinoameričan headlinoval na Coachelle, Tomorrowlandu a Lollapalooze a v Guinnessově knize rekordů je uveden jako vůdčí osobnost tzv. druhé reggaetonové generace. V posledních několika měsících nás neúnavně zásobuje singly, z nichž na tom nejčerstvějším – In Da Getto – spolupracoval s DJem a producentským chameleonem Skrillexem, který v koprodukci Tainyho sampluje stejnojmenný taneční hit z 90. let. Na přebalu singlu je tiktoková hvězda Khaby Lame, který se po boku instagramového tanečníka Mufasy a hlavních protagonistů objevuje i v doprovodném klipu režiséra Alfreda Marroquína.

 

Jaký akronym zpopularizoval Aleš? A zašel si na dovolené v Popradě na koncert MC Erika a Barbary? Jsou hudební dua nezbytná? A Aleš s Filipem? Poslechněte si verbální přestřelku dua Stuchlý–Černý a dozvíte se i to, co nechcete.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.