Billie Eilish vypustila včely. Letošní ceremoniál American Music Awards byl mašinou na memy

2. prosinec 2019
Fenomem

Hudební ceremoniál American Music Awards stojí tradičně ve stínu slavnějších Grammy nebo cen MTV, letos nicméně upoutal pozornost veřejnosti, a to hlavně té na internetu. Mohou za to tvůrci memů, kteří si pozorně všímali detailů v oblečení, doplňcích či proslovech hudebníků defilujících na červeném koberci a zvěčnili je ve virálních vtípcích. Figurovali v nich Lizzo, Post Malone nebo Billie Eilish.

Právě Billie Eilish přišla s bílou kapucí a závojem, který jí zakrýval obličej. Možná to byl odkaz na kápi, kterou musí nosit ženy v seriálu Příběh služebnice, internet ale zpěvačku okamžitě překřtil na včelařku, protože její kapuce připomíná ze všeho nejvíce ochranný klobouk, který se nosí, když chcete dělat něco se včelím úlem. „Vypusťte včely, Billie je připravena,“ napsal někdo k fotce na Twitteru.

Memů dobírajících si módní kreaci zpěvačky Billie Eilish vznikla celá řada

Neméně vděčný moment večera přišel, když Post Malone přebíral cenu za nejlepší hiphopové album. „Díky všem fanouškům za lásku a podporu. Makali jsme jak šílený,“ řekl. A pak ještě dodal: „Milujeme vás všechny a já miluju hrozny.“ Hrozny? Hashtag #ILoveGrapes vzápětí začal trendovat na Twitteru a lidé se předháněli v teoriích, proč Post řekl něco tak absurdního. Podle někoho to byla sázka, podle jiných tajný kód iluminátů. Objevila se i teorie, že odkazoval na podobně absurdní prohlášení rappera Ricka Rosse, který před pár lety složil podobnou poctu hruškám. Sám Post Malone později pro web Variety prohlásil, že byl prostě jen šťastný, když v zákulisí ceremoniálu našel hrozny, protože je má rád.

Vítězkou večera se ale podle internetu stala rapperka Lizzo, která zaujala fotografy už svými nabíranými oranžovými šaty a dokonalými nehty. Co ale spustilo memovou smršť, byla miniaturní kabelka, kterou Lizzo držela v ruce. Fanoušci začali spekulovat, co je uvnitř. Téměř vzápětí se zrodil nový template, v němž má Lizzo – propagující ve svých písních pozitivitu a sebevědomí – na sobě nápis Me (já) a kabelka pak různé věci, které postrádáme – moje trpělivost a pochopení pro platové rozdíly a patriarchát nebo mozkový potenciál na vstřebání dalších volebních kandidátů Demokratické strany. Lizzo nakonec sama prozradila, co je v její miniaturní kabelce: tampony, lahvička tequilly a kondomy.

Miláčkem tvůrců memů se stala rapperka Lizzo s kabelkou, kterou vynesla na udílení American Music Awards

Že se memovými hvězdami stali právě Lizzo, Eilish a Post Malone není náhoda, ostatně i ve Fenomemu jsme už probírali velké letošní memy s písní Truth Hurts první a Bad Guy druhé z jmenovaných zpěvaček. Post Malone v oblíbenosti u tvůrců memů také nezaostává.

Memová mašina, kterou odstartoval ceremoniál cen AMA minulou neděli, je důkazem, že i decentralizovaný internet ještě potřebuje události, které koncentrují pozornost masy uživatelů do jednoho bodu. Potvrdila také, že jestli má dnes někdo moc spojovat davy na internetu, pak jsou to právě populární zpěváci a zpěvačky. A není vůbec pochyb, že muzikanti to vědí a připravují si pro takové příležitosti pro fanoušky na internetu vždycky něco speciálního – něco, z čeho se pak může stát mem. Všemu také dost napomáhá, že Lady Gaga, která tuto taktiku vlastně objevila, si zrovna dává pauzu a v jejích šlépějích tak mohou kráčet jiní. Teď už nezbývá než se těšit na únorové Grammy, které nepochybně přinesou další záplavu memů.

Poslechněte si Fenomem a zjistíte, proč je Billie Eilish včelařka nebo jestli Post Malone miluje hrozny víc než Rick Ross. Dozvíte se také, proč dnes muzikanti potřebují tvůrce memů a proč ti naopak potřebují ceremoniály jako nedávné udílení cen American Music Awards.

Miláčkem tvůrců memů se stala kabelka rapperky Lizzo z udílení cen American Music Awards
autor: Karel Veselý
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.