Bio Automatky s Hankou Zemanovou: Co je normální jídlo a co „superfood“?

18. březen 2015

Někdo chodí na trh, někdo nakupuje v supermarketu a někdo shání bio potraviny. A co tahle strava vlastně je? Dá se označení věřit a proč je lepší jíst bio? Do Automatek přišla odpovědět propagátorka bio stylu, autorka bio kuchařky a bio abecedáře, matka dvou dcer Hanka Zemanová.

„Bio potraviny jsou pro mě ty nejzákladnější a nepřirozenější dary přírody, úplně nejobyčejnější a nejplnohodnotnější jídlo, které sytí naše tělo i ducha,“ osvětluje. „Při výběru toho, co jíme, bychom měli zapojit selský rozum a zamyslet se nad tím, co je normální jídlo, co nám naše okolí a středoevropské pásmo nabízí.“

Legislativně jsou bio potraviny ty, které vznikly co nejpřirozenějším a zároveň kontrolovaným způsobem v rámci ekologického zemědělství. Do výroben dochází pravidelné i nepravidelné kontroly a vybrané produkty můžou (pod hrozbou vysoké pokuty za nedodržení předpisů) používat nálepku bio. „Takto označené potraviny snižují chemický koktejl v našem těle,“ dodává Hanka Zemanová. Ten snižují i „české superfoods“ a nemusíte pro ně chodit ani na trh, ani do supermarketu, stačí vyjet ven z města a nějaké si prostě utrhnout. A co tohle skvělé jídlo z naší zahrady je? Poslechněte si celý rozhovor s Hankou Zemanovou.

autor: Barbora Sedláčková
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.