Bio Buddy zaujal černým humorem i v zahraniční konkurenci filmů natočených za 48 hodin

16. březen 2017

Mezinárodní kolo soutěžního festivalu 48 Hour Film Project letos mezi deseti nejlepšími krátkými filmy úspěšně absolvoval i český snímek Bio Buddy. Režisér Jan Chramosta a herec Nikola Orozovič se spolu se štábem podívají do Cannes, kde budou snímek představovat. „Na rozdíl od běžných krátkých filmů, které jsou jen k nahlédnutí producentům na počítači, budeme v sekci, kde je film promítaný v kině. Rozhodně se těšíme, půjdeme po koberci, uvidíme film na plátně i divácké reakce,“ těší se autoři snímku.

Natočit krátký film za 48 hodin včetně námětu, scénáře a postprodukce nezní jako lehký úkol. Organizátoři 48 Hour Film projektu zadávají všem přihlášeným štábům stejnou klíčovou větu, konkrétní rekvizitu, charakter jedné postavy a navíc si každý na místě losuje žánr. Výsledky takového projektu ale potvrzují, že filmaři v takových podmínkách dokážou dobře pracovat, a vedle pohotovosti a zkušeností se hodí i pečlivá příprava. „Můžete mít v hlavě nějaký nápad, ale nesmí být rozvedený. Určitě je důležité mít předem domluvené lokace nebo herce. To není proti pravidlům, zajistit, aby herci měli daný víkend čas,“ vysvětlují filmaři. Rozdíl mezi českými a zahraničními filmy Jan s Nikolou vysledovali jednak ve větších rozpočtech zahraničních filmů, ale i například v zacházení s humorem. „My jako Češi jsme měli jednu výhodu. Náš humor je černý a vychází z reálné situace. Díky tomu si myslím, že jsme tu cenu získali,“ srovnává Jan Chramosta film Bio Buddy se zahraniční konkurencí často až generických skečů.

Zkušenost se svižným tempem natáčení doporučují i studentům nebo amatérským filmařům, v českém národním kole se již po sedm ročníků účastní nejrůznější štáby i produkce. „Účast je u nás velká, takže vzniká i velká konkurence, což je na filmech vidět. Ty, co odchází do zahraničí, jsou opravdu kvalitní,“ chválí konkurenci režisér Jan. Z každé země, kde projekt 48 Hour Film probíhá, postupuje do finále vítězný snímek. V některých zemích už probíhají festivaly i na více místech, proto se za jednu zemi může účastnit i více štábů. V České republice zatím filmaře generuje jen pražský projekt, do budoucna se nově uvažuje i o paralele v Brně.

Celý projekt slouží i pro autory nevítězných snímků jako prostor pro networking, takže o možnost propagace své tvorby nebo seznámení se s producentem není ochuzen nikdo. Filmová společnost mladých autorů pod názvem Popojedem! pracuje převážně na videoklipech, reklamách a krátkých videích. Režisér Jan Chramosta sice u nás oceňuje možnost být kreativní i v komerční sféře, zároveň ale pracuje na vývoji svého debutového filmu Promlčeno, mezi lokace připadá v úvahu zatím i studio Radia Wave.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.